top of page

Tillbaka till den lilla ön i havet - Bokrecension


Ett bar ben som sitter i solen. I knäet håller personen en Storytel Reader där omslaget till boken: "Tillbaka till den lilla ön i havet", syns på skärmen. I bakgrunden syns grön natur och blå himmel.

Tillbaka till den lilla ön i havet är uppföljaren till Sommar på den lilla ön i havet. Flora har nu lämnat sitt gamla liv i London och återvänt hem till sin familj och sin barndomsö. Hon driver nu mera ett litet café på stranden där nästan alla råvarorna som används kommer från ön. Floras gamla chef Joel har också stannat kvar tillsammans med Flora efter att ha förälskat sig i både henne och ön. Men tillskillnad från Flora så har Joel behållt sitt gamla jobb, vilket snabbt skapar problem. Joel behövs ofta på annan ort och med hjälp av företagets privatjet kommer och går han som han vill på ön. Detta resulterar i att Flora ofta lämnas ensam på ön och hon och Joel verkar glida allt längre ifrån varandra. Särskilt som Joel inte vill berätta något om sig själv eller sin barndom och Flora börjar allt mer och mer ifrågasätta om Joel verkligen är kär i henne eller om hon bara är bra att ha till hands när han är ensam.


Samtidigt på andra sidan ön har Floras bästa vän Lorna fattat tycke för den nya lokala läkaren Saif, men det är inget Saif märker av. Han har nyligen flytt från Syrien och har ingen aning om var hans fru eller barn är. Han har fullt upp med att anpassa sig till sitt nya liv på ön samtidigt som han ständigt väntar på besked från sin familj.


Miljön är den samma som i förra boken. Ön känns kanske något mer kylig och vindpinad än sist, men annars samma gemytliga lilla ö med en lokalbefolkning där alla känner alla. Vi får dock inte se jättemycket mer av ön i den här boken, eftersom vi mest befinner oss hemma hos de olika karaktärerna eller på stranden.


När det sen kommer till karaktärerna i boken så tycker jag att Flora är en lättsam och mysig karaktär som är lätt att tycka om och hon fortsätter att kämpa på med Caféet. I övrigt är det samma karaktärer som förra gången förutom Saif som är den enda nya karaktären i boken.

Joel och andra sidan har jag aldrig varit något jättestort fan av, och den här boken gör inte mycket för att förbättra det. Jag tycker han är arrogant och egoistisk som fortsätter leva sitt lyxlirarliv runt om i världen och sedan endast återvänder till Flora när han känner sig ensam och vill ha sällskap. Och när han inte orkar mer så kommer det smidigt nog en affärsresa som han måste åka på. Han verkar inte ha något som helst intresse av att låta Flora lära känna honom bättre. Jag hoppas verkligen att han bättrar sig i kommande böcker.


Jag tyckte att den här boken inte riktigt nådde upp till samma nivå som förra boken. Den kändes mycket hoppigare än vad den förra boken gjorde, med korta scensnuttar som avlöser varandra, vilket gör berättelsen uppstyckad och rörig. Sen tror jag att en del i det hela är att där är fler karaktärer i den här boken som vi följer. Fokuset är splittrat mellan flera olika karaktärer och jag får nästan känslan av att Saif är en huvudkaraktär i den här boken. Stundvis känner jag att vi fokuserar mer på honom och jag glömmer lite bort att det egentligen är Flora som är huvudkaraktären.


Handlingsmässigt tycker jag att den här boken känns lite tafatt jämfört med förra boken, i det avseendet att jag inte riktigt känner att boken är på väg någonstans. Jag upplever lite att det saknas en tydlig handling. Vi följer för det mesta alla de olika karaktärerna i boken och deras dagliga liv, utan någon direkt större händelse.


Som hängmatteläsning tycker jag den här boken är perfekt. Handling är lagom lugn och mysig för att du inte ska behöva engagera dig allt för mycket, samtidigt som intrigerna är spännande nog för att du ska vilja läsa vidare. Jag tycker boken lyckas bra med att beskriva jobbiga ämnen på ett lättsamt sätt, utan att förringa ämnenas betydelse, men samtidigt ändå inte göra dem allt för tunga att ta till sig. Den är en lagom bok att läsa i hängmattan eller på stranden i sommar, och man flyger snabbt igenom den.


Håller du med mig eller tycker du något helt annat? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram!


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Namn: Tillbaka till den lilla ön i havet (Den lilla ön i havet, #2)

Författare: Jenny Colgan

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113082707

Comments


bottom of page