top of page

Omslag - Boksnack


Ett antal böcker ligger tätt intill varandra på ett golv så att de bildar ett kollage.

Det här med omslag, påverkar det dig när du väljer bok? Det sägs ju att man inte ska döma boken efter omslaget, trotts det så gör jag det väldigt ofta. Omedvetet läser jag inte baksidetexten på böcker vars omslag inte lockar mig och precis på samma sätt så är jag mer benägen att plocka upp och läsa böcker vars omslag tilltalar mig.


Tänker du någongång på det här med omslag. Väljer du t.ex. medvetet att plocka upp en bok vars omslag inte tilltalar dig bara för att bredda dina vyer? Jag kan inte påstå att jag själv gör det.


Har du en viss typ av omslag som du dras till eller har du kanske aldrig noterat det? Jag vet att jag dras mot "fluffiga" feelgood romaner bara genom omslaget. Många gånger har jag ingen aning om vad de ens handlar om när jag lägger till de på min lista. Omslaget avslöjar att boken är en feelgood och oftast räcker det för mig. Samtidigt måste jag nog hävda att jag inte väljer fantasyböcker, min favoritgenre, baserat på omslag. Jag upplever att fantasyböckernas omslag är än mer intetsägande än alla andra genres omslag, plus att jag nog är mer kräsen när jag väljer böcker i fantasygenren.


Och andra sidan upplever du att det spelar någon roll för dig om omslaget återspeglar bokens handling eller ej? Bland barnböcker är det t.ex. väldigt vanligt att omslaget visar en händelse från boken eller bokens karaktärer vilket inte är lika vanligt bland vuxna böcker. Där är omslaget lite mer tolkningsbart och framsidan förmedlar kanske mer bokens känsla snarare än bokens handling.


Hur känner du när det kommer till bokomslag? Påverkar de ditt beslut att överhuvudtaget plocka upp boken? Eller försöker du bredda dina vyer och läsa alla böcker? Spelar det någon roll för dig vad omslaget föreställer eller ej? Jag är väldigt nyfiken på att höra vad du tycker. Skriv i kommentarerna nedan eller på Instagram.


Till nästa gång! Trevlig läsning!

Commentaires


bottom of page