top of page

Omgiven av idioter och psykopater

Uppdaterat: 9 sep. 2018


Böckerna Omgiven av idioter, och Omgiven av psykopater ligger ovanpå ett vitt lakan

Som jag nämnde i mitt första inlägg så har jag hamnat i en fas där jag läser en del självhjälpsböcker av olika slag och nu har det blivit dags för ”hur man lär sig förstå andra människor och varför det beter sig som de gör”.


Thomas Eriksson är beteendevetare och har själv skrivit "serien2 där Omgiven av idioter är första boken och Omgiven av psykopater är uppföljaren. Till hösten släpps även en tredje bok på ett liknande ämne nämligen, Omgiven av dåliga chefer.


Vi börjar med Omgiven av idioter där författaren går igenom och beskriver DISA systemet som går ut på att man delar in människor i olika färger efter deras olika personlighetstyper. De flesta människor består av två eller tre färger. Det är väldigt få människor består endast av en färg.


Författaren börja med att gå igenom färgerna en och en och beskriver deras generella beteende och varför de beter sig som de gör.

Därefter går han vidare till att berätta hur de olika färger uppfattar varandra och slutligen går han igenom hur de olika färgerna kan förstå och hantera de övriga färgerna.


Det kändes både givande och förvirrande när jag läst klart boken. Boken innehåller verkligen en massa fakta och information och det blir snabbt svårt att ta till sig och komma ihåg allt man läser. För att verkligen få ut som mest av boken och för att kunna utnyttja sin nyfunna kunskap i framtiden tror jag att det krävs att man använder den nya kunskapen lite regelbundet. När man läser boken så känner man direkt igen vissa personer och man börjar stoppa in folk man känner i de olika färger allt eftersom man lär sig mer. Och jag tror absolut att det är bästa sättet att lära sig, genom att ständigt passa in människor vi möter i de olika färgerna och diskutera vad vi observerar, med andra som har läst boken.


Jag känner mig verkligen klokare efter att ha läst boken och jag har fått en mycket större förståelse för de andra färgerna och varför de beter sig som de gör. Jag har även fått upp ögonen för hur andra färger kan uppfatta mig och vad jag kan göra för att underlätta för andra färger att förstå mig.


Jag är under inga omständigheter fullärd efter att ha läst denna boken men jag har absolut kommit en bit på vägen mot större förståelse gentemot andra och mig själv.


Efter att ha läst Omgiven av idioter gick jag direkt på omgiven av psykopater.

Omgiven av psykopater börjar med en kort genomgång av vad en psykopat faktiskt är och att de kan använda DISA systemet på ett sätt som det inte är meningen att man ska använda det på, genom att utnyttja folks svagheter.


Vi får därefter en snabb repetition av de olika färgerna innan vi går vidare till de olika färgernas svagheter och hur dessa kan utnyttjas av en psykopat. Därefter går vi vidare till vad varje färg kan tänka på för att skydda sig själv mot manipulation. Avslutningsvis går vi igenom några vanliga metoder som en psykopat kan tänkas använda och hur man bör hantera de.


Efter att ha läst omgiven av psykopater måste jag säga att jag fått upp ögonen på ett problem som jag tidigare inte ens visste var ett problem. Innan jag läste boken hade jag dålig koll på vad en psykopat var och vad de kunde tänkas göras. Nu känner jag däremot att jag är betydligt mer förberedd och mer vaksam på folks beteende. Betyder detta att jag är förberedd och kommer kunna hantera en psykopat när jag väl möter den? Nej antagligen inte, men jag är åtminstone mer förbered nu är jag var innan.


Innehållsmässigt kan jag inte riktigt kommentera någon av böckerna. Båda böckerna är baserad på fakta och författaren är beteendevetare, vilket jag själv inte är och jag har aldrig forskat på ämnet. Så därför känner jag att jag varken kan eller bör kommentera ämnet överhuvudtaget.


Språket kan jag däremot kommentera. Jag tycker författaren använder ett väldigt lättsamt språk och genom att blanda allvar med skämt gör han texten väldigt lätt att ta till sig. Texten är indelade i tydliga kapitel med gott om underrubriker vilket jag tycker gör att det finns många bra ställen att pausa i texten och återkomma vid ett annat tillfälle vilket behövs efter som det är en hel del information att ta in. Jag upplever också att författaren pratar färdigt om ett ämne innan han går vidare till nästa ämne. Vilket bidrar till att det är enkelt att ”hoppa in och ur” texten utan att tappa bort sig eller bli förvirrad efter som texten inte är skriven som en enda lång text utan som tydliga stycken och kapitel med egna början och slut.


Jag gav Omgiven av idioter 4/5 och Omgiven av psykopater 5/5. Jag tycker absolut att detta är två böcker som alla borde läsa för att få större förståelse för oss själva och alla runt omkring och för att lära oss hur vi skyddar oss själva från manipulation, inte bara från psykopater utan från alla.

Jag har tyckte att båda böcker har varit otroligt givande att läsa och blev väldigt glad när jag fick reda på att det kommer att släppas en till. Jag ser verkligen fram emot att läsa Omgiven av dåliga chefer när den kommer ut i höst!


Har du läst de här böckerna? Vad tyckte du? Håller du med mig? Eller tycker du något annat?


Tills nästa gång. Trevlig läsning!----------------


Titel: Omgiven av idioter / Omgiven av psykopater

Författare: Thomas Erikson

Förlag: Månpocket / Forum Förlag

ISBN: 9789175038407 / 9789137150475

Comments


bottom of page