top of page

Loviseholm - Förändringens vindar - Bokrecension

Uppdaterat: 21 okt. 2020


En hand håller upp en telefon där ljudboken Loviseholm syns på skärmen. i bakgrunden ligger ett vackert slott omringad av grön natur.

Det här är en bok som fångade mitt intresse helt och enbart tack vare sitt vackra omslag. Jag hade ingen aning om vad boken handlade om när jag la till den i min läslista, men omslaget hade gjort mig intresserad. Det enda jag visste var att det var en historisk roman, vilket jag gillar, men läser alldeles på tok för sällan.


Loviseholm handlar om Lovisa och hennes mor under 1800-talets slut. De tillhör Stocholms överklass tack vare Lovisas fars position i riksdagen. När boken tar sin början har Lovisas far precis avlidit. Han var en nytänkande man som uppfostrat Lovisa att hon kan göra vad hon än önskar och hans sista önskan i livet är att Lovisa ska överta hans plats i riksdagen. Faderns kollegor är inte av samma åsikt och när de anklagar fadern för landsföräderi tvingas Lovisa och hennes mamma fly till Skånska landsbygden där moderna ska gifta sig med en greve för att trygga sin ställning. Men när de kommer fram till Skåne blir ingenting som det var tänkt och den stilige kusken tar snabbt upp en stor del av Lovisas intresse.


Loviseholm är otroligt bra och bokserien har det mest. Intriger, omöjlig kärlek, vänskap, envishet och kvinnlig styrka. Det händer ständigt någonting nytt och vi får inte många lugna stunder. Boken tar även många oväntade vändningar vilket göra det hela extra spännande, boken är inte sådär förutsägbar som andra böcker kan vara.


Lovisa är uppfostrad av sin far att stå upp för sig själv och att allting är möjligt om hon bara tror på sig själv vilket jag älskar med henne. Hon befinner sig inte riktigt i en situation där hon kan bestämma och göra som hon vill och ändå låter hon ingen trampa på henne eller styra henne.


Det här är också en bok som rörde upp många känslor hos mig som läsare, särskilt när det kom till saker som man gjorde på sent 1800-tal och som ansågs helt normalt men som idag verkligen inte är okej. Det var otroligt intressant att läsa om hur det kunde vara för kvinnor på just den här tiden, men samtidigt kan jag inte låta bli att irriteras för deras skull.


När jag lyssnade på Loviseholm fanns det 6 delar av serien ute. Jag har inte hört om det ska komma fler delar eller om det blir någon "säsong 2", men jag får känslan av det. Den sista delen slutade lite väl hastigt för min del, för att det ska kännas som ett komplett slut. Så jag skulle gissa att det nog blir en fortsättning av något slag.


Har du läst Loviseholm - Förändringarnas vindar? Vad tyckte du? Skriv i kommentarerna eller på instagram. Jag ser fram emot att höra vad du tyckte.


Tills nästa gång! Trevlig Läsning!


 

Titel: Loviseholm - Förändringarnas vindar

Författare: Veronica Almer

Förlag: Storytel

Comments


bottom of page