top of page

Jazzkatten - Bokrecension


På en säng står en bricka med en kaffekopp, en efterrätt och en iPad. På ipaden syns omslaget till boken: "Jazzkatten". I bakgrunden ser man en fönsterkarm med blommor.

I somras fick jag möjligheten att läsa och recensera ett recensionsex av Louise Björnlunds debutroman Marionetten. Kort där efter fick jag förfrågan om jag även ville läsa och recensera uppföljaren: Jazzkatten, vilket jag självfallet ville. Det är alltid väldigt roligt och spännande att få läsa ett recensionsex innan boken är släppt.


Manuskriptet landade i min brevlåda och bara en månad efter att jag läst den första boken var även den andra boken utläst. Recensionen var jag dock tvungen att hålla på framtill nu.

Jazzkatten är alltså den anda boken i serien: Skärgårdsmorden, och den fristående fortsättningen på Marionetten. Alla karaktärerna och platserna är dem samma som i första boken men det dyker upp ett nytt fall som måste lösas.


Boken börjar med ett anonymt samtal till polisstationen. Någon har hittat en död kropp i grustaget på ön. Vem är den skyldige och varför? Södertörnspoliserna Ewald Wermelin, Ulrika Bigård och Lars Bengtsson kopplas omedelbart in på fallet. När poliserna undersöker kroppen hittar man ett spelkort instoppat i munnen på offret. Är det mördarens signatur eller ett försök till att få polisen att misstänka en särskild person. Ledtråden verkar nämligen leda till ett jaktlag som håller till i närheten av grustaget. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed kallas återigen in för att bistå polisen i deras arbete med att fråga ut de misstänkta, eftersom Kina känner alla och de misstänkta har lättare att prata med Kina än med polisen.


Trotts polisens hårda arbete dyker det snart upp ytterligare en kropp, denna gången på stranden en liten bit från grustaget. Gamla intriger grävs nu upp och saker som hållits hemliga i åratal kommer äntligen fram.


Precis som i förra boken så får vi följa ytterligare ett perspektiv och precis som förra gången vet vi till en början inte vem det är vi följer utan vi får lära känna karaktären efterhand som historien fortlöper, tills karaktärens historia slutligen vävs ihop med polisernas och Kinas historia.

Jazzkatten, precis som Marionetten, börjar med en prolog där vi får en tillbakablick, ur mördarens synvinkel, mitt i akten. Prologen avslöjar ingeting om vem mördaren är eller varför den gör som den gör.

Omedelbart efter prologen följer ytterligare en tillbakablick 22 år tillbaka i tiden, denna gången ur någon annans perspektiv, men vi får inte reda på vems.


Jag tycker att tillbakablickarna verkligen bidrar till historien och gör den ännu mer spännande. Varje tillbakablick blir som en liten pusselbit och plötsligt känns det spännande att se vem som ska lösa fallet först, en själv eller poliserna i boken. Samtidigt tycker jag det bidrar till en variation som gör att boken inte känns så enformig. Istället hoppar vi fram och tillbaka mellan nutid och dåtid vilket jag upplever ger fart och spänning till historien.


Precis som jag skrev i recensionen av Marionetten, så är jag fortfarande nyfiken på Kinas samarbete med polisen och hur det egentligen började. Jag hade önskat en förklaring till hur det kommer sig att en civilperson arbetar med polisen på hemligstämplade fall, men det kanske kommer en förklaring i kommande böcker.


Jag tycker boken håller ett lagom tempo och språket är lättläst och flyter på bra. Emellanåt tycker jag att poliserna har ett lite väl komplicerat språk när de pratade sinsemellan, men i övrigt tycker jag det är lättläst och bra.


Boken är spännande från första stund och ett tag misstänker man alla. Just när man tror sig veta vem den skyldige är, så ändras allt…


- Jazzkatten släpps den 10 april 2019 -


Jag håller just nu en tävling på min Instagram där du kan tävla om ett exemplar av Jazzkatten. Du hittar tävlingen här!


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Namn: Jazzkatten

Författare: Louise Björnlund

Förlag: Louise Björnlund Förlag

ISBN: 9789198194630

Comments


bottom of page