top of page

Innan ni tog oss - Bokrecension

Uppdaterat: 11 feb. 2019Benen på en person som sitter på en bänk med en kaffemugg i handen och en vit iPhone med ljudboken: "Innan ni tog oss", synlig på skärmen. Bredvid personen sitter en stor hund.

Jag tycker att det här är en fantastisk spännande och viktig historia. Historien och händelserna i boken är sanna och har skett, även om storyn och karaktärerna är fiktion.


Jag stötte på den här boken första gången när jag såg en reklambild av den i Svenskbokhandels höstkatalog 2018. Innan dess kände jag inte till någonting om den historiska händelse som boken är baserad på.


Det här är inte en bok för den känsliga. Boken handlar om ett barnhem som kidnappar barn från familjer som har det sämre ställt och säljer dem till finare familjer. Vi får följa Rill Foss, äldst av fem syskon, som en dag lämnas ensamt ansvarig för sina syskon medan föräldrarna åker till sjukhuset. Men så fort föräldrarna försvinner dyker det upp män som säger att de kommer från polisen och att barnen måste komma med dem. Männen tar med sig alla syskonen till ett barnhem och lämnar dem där. Rill är bara 12 år och hon kämpar febrilt med att göra det hon tror är rätt. Hon vet inte vad som har hänt med deras föräldrar och hon är övertygad om att om de bara beter sig ordentligt och är snälla och fina så kommer deras föräldrar snart att hämta hem dem igen.


Livet på barnhemmet är fruktansvärt, där finns massor med barn som man trycker ihop på en liten ytan, det serveras enkel och mager mat två gånger om dagen, om man inte beter sig ordentligt blir man inlåst i skrubben och värst av allt är föreståndarinnans bror som på nätterna släpar flickorna med sig ner till källaren. Ibland snyggas barnen till och visas upp för potentiella föräldrar som väljer och vrakar mellan barnen på barnhemmet, och de barn som är stökiga och ställer till med besvär försvinner och ses aldrig till igen.


Ibland händer det att det dyker upp föräldrar som letar efter sina barn, men de får alltid beskedet att deras barn har blivit bortadopterat och att det är konfidentiellt var de befinner sig nu och blir därför tvungen att lämna barnhemmet tomhänt.


Trots att Rill förtvivlat kämpar med att hålla ihop syskonskaran, dyker föräldrarna aldrig upp. Med tiden blir det allt svårare när hennes syskon en efter en adopteras bort utan att hon kan stoppa det. Slutligen adopteras Rill bort tillsammans med sin yngsta syster helt ovetande om hon någonsin kommer att få träffa sina andra syskon eller sina föräldrar igen.


I nutiden får vi följa Avery Stafford som under ett besök på att ålderdomshem träffa på en äldre gammal dam som verkar känna hennes farmor, hon har till och med en bild på dem tillsammans, men trotts det nekar hennes farmor till att hon känner kvinnan när Avery frågar om henne. Avery kan inte låta blir att känna att det finns mer till historien än hennes farmor ger sken av, så Avery börjar snoka runt och hitta snart mer information än hon tänkt sig. Vad har ett barnhem i Memphis med Averys farmor att göra och vem är den här kvinnan på ålderdomshemmet som hennes farmor vägrar prata om och som hon bestämt hävdar att hon inte känner till. Frågan är om det här verkligen är något hon vill känna till och kanske är det så att en del hemligheter bör förbli just hemligheter.


Det här är en fruktansvärd berättelse som är otroligt viktigt att berätta, men samtidigt har jag ingen aning om vad jag ska säga om den. Man uppskattar att ca 3000 barn kidnappades och såldes vidare under åren 1920-1950. En del barn kidnappades helt enkelt när föräldrarna inte var hemma, andra föräldrar som hade det dåligt ställt lämnade in barnen för att barnhemmet skulle ta hand om barnet ett tag och hoppades sedan kunna hämta ut barnen igen, men de fick aldrig se dem igen. Värst var att många mammor lurades att skriva på överlåtelsepapper på barnen när de själva låg på sjukhus och fortfarande var förvirrade av syrgasen.


Historien är tuff och rå, även om den inte går in på några obehagliga detaljer, och jag tycker att alla som vill och kan borde läsa den. Det här är ett stycke sann historien som inte får glömmas bort. För alla de mödrar som fick sina barn bestulna och för alla de barn som slets från sina familjer och såldes till högstbjudande, för deras skulle måste vi minnas.


Har du läst boken? Vad tyckte du? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan, eller på instagram.


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Innan ni tog oss

Författare: Lisa Wingate

Förlag: Lavender Lit

ISBN: 9789187879449

Comments


bottom of page