top of page

Hur jag lärde mig förstå världen - Bokrecension

Uppdaterat: 24 mars 2019


En hand som håller upp en läsplatta framför solen med en klarblå himmel i bakgrunden.

Varje jul får vi som jobbar i bokhandeln ut små häften med kort information om de böcker som man tror kommer sälja bäst och mest. Det ger en bla. möjligheten att läsa på om böckerna, om man inte redan läst dem, och göra sig mer förberedd när kunderna kommer och frågar efter just dessa böcker. Inför julen 2017 var en av böckerna Hans Roslings biografi Hur jag lärde mig att förstå världen. Jag ska ärligt erkänna att jag aldrig hade hört talas om honom tidigare, och när jag läst om honom i vårt lilla häfte var det första gången jag hörde talas om både honom och hans bok.


Men efter den julen blev hans namn och hans böcker väldigt snabbt bekanta för mig och jag fick reda på, väldigt övergripande, vem Hans Rosling var. Det har nu gått mer än ett år sedan jag först noterade Hans Rosling och jag har äntligen tagit tag i mig själv och läst den första av hans böcker. Jag kände att det äntligen hade blivit dags att ta reda på vem Hans Rosling var och vad det var alla pratade om. Plus att de började kännas märkligt att sälja hans böcker, som är så välkända, utan att ha en aning om vad de handlar om. Så jag bestämde mig för att börja med den första boken han släppte: Hur jag lärde mig att förstå världen.


Boken är som sagt en biografi och berättar i stora drag historien om Hans Roslings liv, där huvud fokuset ligger på hans arbete, hur han lärde sig allt och hur han slutligen hamnade som den världskända föreläsaren så som många kände igen honom som. Hans blev känd för många, som en forskare och föreläsare som var duktig på att förmedla fakta om information på ett sätt så att alla förstod och jag tycker verkligen att det framkommer i denna boken, även om det inte är Hans som fysiskt skrivit den.


Hans börjar nämligen boken med att berätta om sin mormor, om hennes liv och om hennes dröm om att en dag ha en maskin som kan tvätta tvätten åt henne. Detta blir till en röd tråd som löper igenom hela boken och som han hela tiden kommer tillbaka till eller drar paralleller med, vilket jag tycker han gör på ett fantastiskt bra sätt.


Mycket av boken handlar om när Hans och hans fru bodde nere i Afrika i omgångar för att hjälpa till med biståndsarbete och mycket av det han beskriver nere i Afrika kan vara svårt för folk att ta till sig och kan vara svårt att relatera till eftersom man aldrig har varit där och sett det med egna ögon. Men genom att Hans hela tiden drar paralleller till sin mormor gör det att det blir lättare att relatera till. En kvinnas liv och uppväxt i Sverige två generationer tillbaka i tiden (från Hans perspektiv) är inte särskilt långt bort och är inte särskilt svårt att relatera till. Det är säkert många som har fått historier berättat direkt för sig från sina egna mor- och farföräldrar, vi har läst om det i historieböckerna och sett det på film. Vår egen, inte särskilt avlägsna, historia är lättare att relatera till och förstå vilket Hans vet och vilket är anledningen till att han hela tiden använder det för att dra paralleller och jämföra med.


Genom bokens gång får vi följa med Hans från det att han får beskedet att han fått cancer, till att han bestämmer sig för att åka till Africa i alla fall, och vidare till hans liv i Afrika och hans ständiga kamp att försöka jobba som läkare på det sätt som han blivit lärd i Sverige, men med de begränsade medel som han hade i Afrika. Därefter får vi följa med på en resa till Kongo dit Hans och ett litet forskarlag åker för att försöka hitta lösningen på en okänd förlamningssjukdom som spred sig som en löpeld i det fattigaste delarna av Afrika.

Avslutningsvis kommer vi till det som Hans är mest känd för. Hur han, hemma i Sverige igen, upptäcker att hans studenter svarar mer fel än rätt på stora världsliga frågor. Efter denna upptäckt börjar Hans ställa samma frågor till allt från högt uppsatta personer och till slumpmässiga personer på gatan och svaret han får är att människan svarar fel varje gång. Till och med aporna på zoo svarar oftare rätt än vi människor. Ett nytt projekt tar form i Hans liv som slutligen blir till boken Factfulness. En bok vars mål är att råda bot på okunskapen.


Har du, precis som jag, skjutit upp att läsa den här boken alldeles för länge? Då har jag bara en sak att säga… det är dags nu! Det är dags att ta reda på vem Hans Rosling var och det är dags att lära oss förstå världen bättre.

Jag får ofta frågan vilken av Hans böcker man ska läsa först och mitt svar har alltid varit att man bör läsa hans biografi Hur jag lärde mig att förstå världen för att sedan läsa Factfulness. Detta för att få en bättre förståelse och kännedom om vem Hans var och vad han gjort, innan man kastar sig in i alla hans fakta och siffror.


Jag tycker att Hans böcker är otroligt viktiga böcker och jag anser att det är böcker som alla borde läsa.


Har du läst Hans Roslings böcker? Vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du att jag har helt fel? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på instagram!



 

Namn: Hur jag lärde mig förstå världen

Författare: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Förlag: Natur och Kultur

ISBN: 9789127154872

bottom of page