top of page

Har digitala boktjänster förändrat ditt läsbeteende? - Boksnack


En telefon och ett par hörlurar ligger på kanten på en bokhylla som är full med färgglada böcker.

Under en diskussion med thelittlebookcorner i kommentarerna på en av hennes bilder på Instagram så insåg jag en sak som jag inte har tänkt på tidigare. Mitt läsbeteende har nämligen förändrats efter att jag skaffat ett abonnemang på en digital boktjänst med e-böcker och ljudböcker.


Jag har tidigare endast köpt böcker som jag verkligen trott att jag skulle gilla och ville läsa. Idag kan jag mycket väl ladda hem ljudböcker för att omslaget ser ut som "något jag skulle kunna gilla" eller "något jag brukar läsa" men jag har inte den blekaste aning om vad boken handlar om. Bara för att boken i sig "inte kostar mig något" så är det plötsligt inte så noga med valet. Och andra sidan har jag aldrig varit den som bara plockar på mig en massan böcker, som jag kanske eller kanske inte kommer läsa, när jag lånar böcker på biblioteket. Vilket nog beror på att jag inte är personen som kan avsluta boken mitt i om jag inte gillar det. Det känns så konstigt för mig.


Så i normala fall har jag en tendens att välja böcker väldigt omsorgsfullt eftersom jag inte tycker om att behöva ge upp en bok efter att jag påbörjat den. Men trotts det så väljer jag inte mina ljudböcker lika noggrant längre.


Kanske beror det på att jag inte tar ljudböcker lika "seriöst" längre eftersom jag aldrig bara sitter och lyssnar på ljudböcker, utan jag lyssnar alltid samtidigt som jag gör något annat, vilket nog gör att det inte känns lika "slösaktigt" med tid att lyssna på en ljudbok som jag inte gillar som om jag avsatt tid för att läsa en fysisk bok.


Thelittlebookcorner kom med den kloka tanken att mitt förändrade beteende gör att jag har breddat mig och nu kanske lyssnar på böcker som jag annars inte skulle ha lyssnat på, vilket jag absolut håller med om. Många av böckerna som jag nu bara lyssnar på helt utan att veta vad de handlar om hade jag antagligen inte läst som fysiska böcker, vilket ju absolut är trevligt.


Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte vet vad det är som gör att jag inte väljer ljudböcker i min boktjänst lika noggrant som när jag väljer fysiska böcker. Men jag tycker absolut att det är en intressant att det skett någon form av förändring i mitt läsande och jag är absolut nyfiken på varför.


Känner du igen dig? Gör du annorlunda med fysiska böcker och böcker via digitala boktjänster, eller ser du olika på tryckta böcker och ljudböcker? Jag är verkligen nyfiken på att höra. Skriv i kommentarerna nedan eller på Instagram.


Tills nästa gång! Trevlig läsning!

Comments


bottom of page