top of page

Disa - Bokrecension


En vit ipad ligger på ett vitt bord med omslaget till boken Disa synlig på skärmen. Runt omkring ligger en öppen Macbook Pro, ett par Ray Ban glasögon, en bilnyckel till en Mercedes, en Omega klocka, en Nikon kamera, en iphone X, ett pass och några betal- och medlemskort.

Första gången jag såg ett av omslagen på sthlmsqueens böckerna blev jag omedelbart intresserad. Omslagen är stilrena, något ungdomliga och har en instagram/pinterest känsla över sig. Jag blir omedelbart nyfiken och börjar läsa texten på baksidan, tyvärr blir jag inte riktigt lika intresserad efter ha läst den om jag ska vara ärlig. Men eftersom böckerna är så pass korta som de är bestämmer jag mig för att läsa dem i alla fall, omslaget har på något vis övertalat mig och om de nu skulle visa sig vara urkassa så tar det snabbt slut, så att säga. Men oj vad man kan ha fel och oj vad glad jag är att jag bestämde mig att läsa boken i alla fall.


Detta är den första boken i serien om tjejtrion ”Sthlmqueens”, som består av Disa, Simone och Mercedes. Än så länge finns det två böcker ute i serien, den första som handlar om Disa och den andra som handlar om Simone. Jag antar att det också kommer att komma en tredje bok i serien som handlar om Mercedes.

I den första boken i serien får vi följa med tjejtrion på deras upptåg sett ur Disas perspektiv. Disa, precis som de övriga tjejerna, är i tidigt 20 års ålder och bor i Stockholms innerstad, med allt vad det innebär. Tjejerna är tydliga storstadstjejer som mestadels äter ute och festar hela kvällarna. Disa kämpar även med att hålla uppe en fasad av ett perfekt storstadsliv där pengarna kan flöda fritt, men verkligheten ser helt annorlunda ut.


Disa har svårt att hitta ett jobb som passar henne, något som hon verkligen trivs med och som hon faktiskt har kompetens till. Ännu svårare är det när hon råka säga, på arbetsintervjun, att hon har kompetenser som hon inte har. Uppgifterna blir snabbt många och svåra och det blir svårare och svårare att bibehålla lögnen. Samtidigt uppstår problem på arbetsplatsen och Disa pekas ut som den skyldige vilket gör att det nya jobbet som hon fått, nu hotar att tas ifrån henne igen. Samtidigt ramlar räkningarna in där hemma från de flitigt använda kreditkorten, men Disa orkar inte ens titta på dem utan stoppar bara undan dem i en byrålåda utan att ens öppna dem. Hur ska det egentligen gå för Disa och hennes vänner.


Jag gillade verkligen boken, blev faktiskt helt förälskad i den. Kanske inte direkt från allra första sidan, men när jag väl kommit in i boken så blev jag helt såld. Språket är enkelt och händelserna är allvarliga, men beskrivs på ett lagom allvarligt vis. Det är lätt att sätta sig in i boken och sedan fastna där.


Även om jag själv inte är någon stadstjej som spenderar hela min lön på utekvällar så kan jag ändå känna igen mig i Disa och de andra tjejerna. Känslan av att vilja bevisa att man själv minsann också kan, att man inte är ett dugg sämre än resten är nog en rätt vanlig känsla bland ungdomar. Precis som det är för Disa så är det nog rätt lätt hänt att man vill börja spendera mer pengar än man har. Jag tycker att ämnet som tass upp i boken är mycket viktigt och ligger helt rätt i tiden. Jag tror att många ungdomar idag kämpar med känslan av att de måste bevisa sig själva och köpa, äga och göra saker bara för att bli accepterade. Sen är det verkligen inte särskilt lätt att flytta hemifrån för första gången och stå på egna ben, utan att ha en familj som hjälper och stöttar en. Disa har absolut inte det, hon har knappt någon kontakt med sin familj överhuvudtaget, vilket självklart gör allting mycket svårare.


Jag tycker att boken behandlar ungdomslivet och hur svårt det kan vara att ta det första klivet in i vuxenlivet, på ett bestämt men lättsamt sett. Författaren skyr inte de otrevliga detaljerna och jobbiga situationerna i Disas liv, men hon beskriver dem utan att göra det onödigt jobbigt eller tungt att läsa om. Alla böcker måste liksom inte antingen vara super tunga och handla om super allvarliga ämnen eller vara sockersöta och handla om fluffig kärlek. Jag tyckte helt enkelt att författaren hittade en lagom balans mellan underhållning och allvarsamhet.


Jag gillade också att boken handlade om ungdomar och inte om vuxna, vilket jag inte alls var beredd på när jag tog upp den. Jag vet inte om det står något i texten på baksidan om att huvudkaraktärerna är unga vuxna, eller om det bara var jag som helt missade det men jag blev verkligen glatt överraskad när jag upptäckte det. För mig som är i samma ålder som tjejerna i boken är det mycket lättare att relatera till deras liv och problem än alla de böcker som handlar om unga mödrar i 30 års åldern.


Det här är en bok som jag tror kan passa många, vuxna som unga. Boken blandar allvar och underhållning i en härligt lagom mix, de är inte särskilt långa (vilket egentligen är lite synd om du frågar mig, de hade gärna fått vara längre 😉), karaktärerna är lätta att känna igen sig i och händelserna känns vardagsnära. Visst är det roligt att läsa fantasy och äventyrs böcker, och visst är det roligt att läsa om helt otänkbara händelser som får en att skratta, men ibland är det skönt att få läsa om helt vardagliga händelser som man kan känna igen sig i. En riktigt bra bok helt enkelt som jag skulle rekommendera till alla. Så bra faktiskt att jag kastade mig över andra boken så fort jag läst ut den första.


Har du läst serien Sthlmqueens? Vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du något helt annat. Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på instagram. 

Titel: Disa (Sthlmqueens, #1)

Författare: Denise Rudberg

Förlag: Bokförlaget Forum

ISBN: 9789137143224

Comments


bottom of page