top of page

Dagarnas karta - Bokrecension


En hand håller upp en telefon med ljudboken Dagarnas karta synlig på skärmen. I bakgrunden syns ett träd med gula löv och en sjö.

Jag ska ärligt erkänna att när jag hörde talas om denna boken blev jag ganska förvånad. Jag trodde nämligen att den här bokserien var slut men den tredje boken och hade ingen aning om att det skulle komma fler böcker i serien.

Bokserien Miss Peregrins hem för besynnerliga barn handlar om ett gäng personer som har annorlunda magiska krafter, så kallade Besynnerliga. För att skydda de från farorna som omvärlden utgör bor de ihop under Miss Peregrins beskydd.

Dagarnas karta tar vid exakt där själarnas bibliotek slutar. Vi kastas omedelbart in i handling utan mycket till presentation. Kriget mot tomgastarna är nu över och Jacob, Miss Peregrin och hennes skyddslingar måste nu hjälpas åt att återuppbygga den besynnerliga världen. Men att återuppbygga världen är inte riktigt så spännande som Jacob och hans vänner hade hoppats och snart ger de sig ut på egna äventyr utan Miss Peregrins tillåtelse eller vetskap. Vad de inte vet men som de snart blir varse, är att det besynnerliga samhället i nutidens USA inte riktigt ser ut och fungerar som de är vana vid i dåtidens Storbritannien.

Det kändes som att det var väldigt länge sedan jag läste övriga böcker i serien och jag var till en början inte så intresserad av den. Men jag hade läst resten av serien så jag beslöt mig för att lyssna på den i alla fall. Till en början hade jag svårt att komma ihåg vem som var vem av karaktärerna och vilka förmågor de hade, men efterhand som jag lyssnade så kom det långsamt tillbaka till mig, och ju längre in i boken jag kom desto mer spännande blev den, tills jag fastnade helt.

För de som redan läst resten av serien är detta en självklar fortsättning. Har man inte börjat på serien ännu så är detta ett ypperligt tillfälle att börja med fyra lagom tjocka och härligt spännande böcker.

Jag gillade att man i den här boken fick se se mer av karaktärerna i både dåtiden och nutiden. Det var även spännande att se de besynnerliga barnen försöka passa in i Jacobs moderna tid och se hur de upplevde alla nya saker som inte fanns i deras tid.

I den här boken var det inte lika mycket karaktärsuppbyggnad som i de tidigare böckerna vilket jag tyckte var bra då det lades mer tid och fokus på äventyret med de besynnerliga barnen i en ny värld. I den här boken fick vi dock veta mer om Jacobs farfar Abe och hans historia vilket jag tyckte var väldigt spännande. Jag ser verkligen fram emot att få veta mer om Abe och att få följa med på Jacobs äventyr på egen hand.


Har du läst Dagarnas karta? Vad tyckte du? Skriv i kommentarerna eller på instagram. Jag ser fram emot att höra vad du tyckte.


Tills nästa gång! Trevlig Läsning!


 

Titel: Dagarnas karta (Miss Peregrin hem för besynnerliga barn, #4)

Författare: Ransom Riggs

Förlag: Rabén & Sjögren

ISBN: 9789129714739

Comentarios


bottom of page