top of page

Bokmärken - Boksnack


Två böcker ligger bredvid varandra. Den ena är full med bokmärken, den andra är full med udda saker som papperslappar, sedlar och biljetter. Bredvid böckerna är det dekorerat med en pumpa och lov i höstens färger.

Det här med bokmärken är ju en stående diskussion bland läsare. Är du en sådan som använder "riktiga" bokmärken med vackra motiv, är du en sådan som använder vad som helst som bokmärke bara det ligger nära nog, är du en sådan som viker hörnen på sidorna eller är du en sådan kommer ihåg sidan och bara stänger boken utan att ha någonting i den.


Själv är jag en sådan som använder vad som än är närmast mig när det är dags att pausa i boken. Jag har genom åren ägt massor med "riktiga" bokmärken, särskilt som liten. Men problemet för mig med bokmärken är att de aldrig är där jag är. De är på något makalöst sätt alltid i andra änden av huset så fort jag behöver de.


Genom åren har jag använt en hel del märkliga och lustiga saker som bokmärke och jag tänkte därför dela med mig av några nu.


Vanligaste

Mitt vanligaste bokmärke är hushållspapper eller toapapper. Om det inte finns någon papperslapp eller något kvitto närvarande så är det oftast närmast att hämta en ruta hushållspapper eller toapapper.


Ovanligaste

Biljetter är utmärka bokmärken men numera är nästan alla biljetter digitala vilket innebär att jag inte längre har något fysiskt att stoppa i boken.


Mest udda

Hur illa det än låter så har jag faktiskt använt en sedel som bokmärke en gång. Min familj ansåg inte att det var ett lämpligt bokmärke så jag har inte använt det igen 😂. Jag får väl tillägga att jag aldrig tar med mig böcker hemifrån för att t.ex. läsa under pendling eller så, så det var aldrig någon annan än min familj som såg det. Jag lyssnar alltid på ljudbok när jag pendlar.


Minst udda

Det minst udda bokmärket jag använder är när man fått ett recensionsex skickat till sig och i paketet så ingår där ett matchande bokmärke. Eftersom jag oftast öppnar böckerna i närheten av där jag kommer läsa boken så befinner sig bokmärket nära nog för att jag ska komma att använda det. Så det händer faktiskt att jag använder "riktiga" bokmärken ibland, de måste bara befinna sig där jag befinner mig. Det märkliga är bara när jag väl läst ut boken och sedan börjar på en ny så har bokmärket en tendens att vara försvunnet igen.


Största

Det största jag någonsin använt som ett bokmärke är en annan bok, vilket ju låter lite udda. Men när man inte har något platt objekt till handa och man snabbt måste lägga ifrån sig boken så man vad man haver och har man bara en annan bok att tillgå så får man det att fungera.


Minsta

Det minsta jag brukar använda som bokmärke är ett avrivet hörn från ett block eller en papperslapp. Problemet med är bara att när man har läst i några timmar och man har rumsterat om ett antal gånger så hittar man plötsligt inte det där lilla pappershörnet längre. Av någon anledning har jag en tendens att tappa bort dem.


Läskigaste

Det läskigaste bokmärken jag använder är tomma chokladpapper. Chokladpapper är platta och bra när de är tumma men jag är alltid rädd att det ska ramla ut smulor ur pappret och kladda på sidorna. Jag använder därför chokladpapper med största försiktighet.


Dummaste

Det dummaste bokmärket jag använder är min telefon. När det inte finns något annat till hands så händer det att jag slänger in mobilen i boken. Problemet är att jag sedan inte kan hitta min telefon och letar som en galning, tills jag ringer till telefonen och inser att den ligger i boken. Detta är inget jag rekommenderar.


Vilken typ av läsare är du? Vad använder du som bokmärke? Kommentera nedan eller skriv på instagram.


Till nästa gång! Trevlig läsning!

Comentários


bottom of page