top of page

Tatueraren i Auschwitz - Bokrecension

Uppdaterat: 21 sep. 2020


En bok ligger på ett skrivbord tillsammans med ett block, en iPad och en bärbar dator.

Tatueraren i Auschwitz bygger på den sanna historien om Lale Sokolov, en slovakisk jude som togs från sitt hem och skickades till Auschwitz-Birkenau 1942. Där får han jobbet som lägrets tatuerare och tvingas tatuera in numren på sina medfångars armar. Jobbet ger Lale något mer frihet än hans medfångar och han börjar byta mördade judars värdesaker mot mat och medicin som han ger till de mest behövande i lägret. Men den lilla friheten han har kommer med ett pris, att jobba för nazi-tyskland, och Lale kan inte låta bli att ställa sig frågan: Vad är hans överlevnad värd? Men så dag förändras allt när Gita står framför honom för att få sin arm tatuerad. Lale blir blixtförälskad och han bestämmer sig där och då för att inte bara överleva lägret utan överleva det tillsammans med Gita.


Böcker som Tatueraren i Auschwitz är det närmaste vi kommer till att verkligen förstå hur det var för alla de miljoner människor som sattes i koncentrationsläger under andra världskriget. Det som skiljer just denna boken från så många andra böcker om andra världskriget och förintelsen är just att den är baserad på en sann historia. Vetskapen om att boken handlar om riktiga personer och deras upplevelser gör den ännu mer speciell att läsa.


Jag har läst några stycken böcker om just förintelsen genom åren och en annan sak som jag tyckte gjorde denna boken ännu med intressant var just att huvudkaraktären Lale visade en annan sida av dessa fångläger som jag tidigare aldrig hört om. Nämligen att Lale hade en något upphöjd position jämfört med sina medfångar genom att han var tatueraren, vilket gav honom en del fördelar.


Att läsa om kärlek på en sådan fruktansvärd plats som Auschwitz känns på något sätt otänkbart för någon som mig som aldrig varit där och upplevt situation. Det känns inte som att det borde vara möjligt att kärlek kan överleva på en sådan plats, men det är tydligt att kärleken överlever allt.


Jag tycker att boken är ytterst välskriven och att historien flyter på snabbt och lätt. Även om det är ett fruktansvärt tungt ämne att läsa om så har författaren gjort ett mycket bra jobb med att förmedla historien på ett sätt som är lätt att ta till sig.


Har du läst Tatueraren i Auschwitz? Vad tyckte du? Skriv i kommentarerna eller på instagram. Jag ser fram emot att höra vad du tyckte.


Tills nästa gång! Trevlig Läsning!


 

Titel: Tatueraren i Auschwitz

Författare: Heater Morris

Förlag: Bokförlaget NoNa

ISBN: 9789188901156

Comments


bottom of page