top of page

Strandcaféet - Bokrecension

Uppdaterat: 14 sep. 2018

Bilden visar en grön randig strandhandduk som ligger i sanden. På handduken ligger en vit iphone med ljudboken Strandcaféet synlig på skärmen. Bredvid telefonen ligger ett par solglasögon, en ta med mugg med iste och ett par vita flipp flopp.

Boken handlar om Evie som i hela sitt liv varit familjens svarta får. Det spelar aldrig någon roll vad hon gör eller vad hon lyckas med, de duger ändå aldrig åt hennes familj. Evie är den sortens person som är full av idéer och gärna drömmer om att göra mer här i livet, men det gillar inte Evies familj eller hennes pojkvän Mathew. De tycker alltid att Evie ska göra tråkiga, förnuftiga saker och de tror ändå aldrig att Evie kommer att klara av någonting så det är lika bra att hon ändå inte försöker.


Men allting förändras när Evies moster går bort och testamenterar hela sitt café i Cornwall till Evie. Alla säger till henne att hon borde sälja det, att det här är inget som hon borde försöka sig på ens, eftersom hon ändå aldrig kommer att lyckas. Men Evie vill göra sin moster stolt, aldrig i livet att hon kan sälja sin mosters café till någon främling, nej Evie måste försöka. För sån var hennes moster och så vill även Evie vara, en som testar en massa saker som man känner för.

Men när Evie berättar att hon tänker ge caféet en chans och se hur det går, så sätter Mathew, hennes pojkvän, ner foten och meddelar att om hon flyttar till Cornwall för att driva caféet så är det slut.


Plötsligt känner Evie att det inte längre finns något som håller henne kvar i Oxford längre. Så hon packar alla sina ägodelar och flyttar till Cornwall för att satsa på caféet, men det visar sig vara lite svårare än vad Evie först trott.

Personalen är otrevlig, slarvig och de till och med stjäl från caféet. Som om inte det vore nog är lagret helt tom när Evie väl kommer dit och caféet har hunnit bli riktigt nedgånget under den korta tid som Evie ägt det. Kommer Evie verkligen klara det här eller hade alla andra rätt, var det kanske bättre att hon sålde caféet i alla fall.

Evie är en karaktär som jag tror många kan relatera i. Hon lever ett tråkigt, vanligt liv, precis som alla andra. Och när det kommer till ett val mellan att testa något nytt och spännan eller något tråkigt och välbekant blir hon alltid övertygad om att det är bättre att välja det tråkiga och välbekanta. Trotts att hon nog egentligen hade velat testa den nya och spännande.

Evie blir hela tiden förtyckt av sin familj och sin pojkvän och den enda som verkligen stöttar henne i hennes idéer och drömmar, sedan hennes moster gått bort, är hennes bästa kompis.


Jag kan inte låte bli att känna med henne. Jag hade nog blivit precis lika irriterad om någon talar om för mig att jag inte skulle klara av att driva ett café. Om det nu är det jag vill göra så ska inte du komma här och trycka ner mina drömmar. Hade jag varit Evie hade jag begett mig till caféet mycket fortare än vad hon gjorde och jag hade sparkat den urusla personalen fortare än nått annat.

Jag tycker att hon kämpar på bra med caféet trotts att hon inte har någon som helst erfarenhet av hur det ska gå till. Det nämns visserligen suspekt lite kontorsarbete, vilket jag gissar är det absolut svåraste med att driva ett företag, men så är det här också en feelgood bok och det är antagligen ingen som vill läsa om tråkigt kontorsarbete.


Mathew, Evies pojkvän, ogillar jag från den stunden jag läser om honom. Han är skittråkig, snusförnuftig och gör inget annat än att förtrycker Evie genom att hela tiden subtilt hinta att hon antagligen inte kommer att klara av, vad hon nu vill göra, eller ger henne dåligt samvete för att hon vill välja det roliga alternativet framför det förnuftiga. Nej, usch, Mathew gillar jag inte alls. Evie klarar sig mycket bättre utan honom.

Jag önskar bara att Mathew skulle ha tittat förbi caféet någon gång så att han kunde se hur bra det går för Evie och hur bra hon klarar sig utan honom.


Boken är en tvättäkta feelgood bok, bättre än så här blir det inte. Sorgliga stunden och motgångar blandas med glada skratt och härliga relationer. Man känner igen sig i Evie, man våndas med henne när det går dåligt, man skrattar med henne när det går bra och man känner verkligen igen sig själv i de knepiga och jobbiga situationer hon hamnar i.


Vill du ha med dig en härlig bok att läsa på stranden, vid poolen eller i hängmattan så är det här det perfekta valet.


Vad tycker du? Håller du med mig eller tycker du att jag har helt fel? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna nedan eller på instagram.


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Strandcaféet (Strandcaféet, #1)

Författare: Lucy Diamond

Förlag: Printz Publishing

ISBN: 9789188261823

Comments


bottom of page