top of page

Sekten som återuppstod - Bokrecension

Uppdaterat: 9 sep. 2018


Mitt i bilden syns en vit ipad med omslaget till boken Sekten som återuppstod synlig på skärmen. Ipaden ligger på en grönrandig handduk och i bakgrunden syns en ta med mugg med iste i och ett par vita flipp flopp som ligger i sanden.

Sekten som återuppstod är andra boken i serien om sekten på dimön. Boken handlar fortfarande om Sofia, men nu har hon hoppat av sekten och försöker leva ett vanligt liv, men det är svårare än vad det låter. Sofia kan inte släppa allt som hon har varit med och om som om inte det vore nog så umgås hon en del med Elvira, som efter att ha blivit våldtagen av Franz är gravid med hans barn. Tillsammans bestämmer de sig för att hämnas på Franz och börjar skriva en blogg där de berättar allt de har varit med om. Tyvärr skapar detta bara mer problem än det skapar lösningar. Franz må sitta i fängelse efter våldtäkten på Elvira men det hindrar inte honom från att fortsätta driva sekten, även inifrån fängelset. Och så fort Franz får reda på om Sofias och Elviras blogg skickar han omedelbart sina undersåtar att tysta dem. Frågan är om det här verkligen är värt det för Sofia, vars liv snabbt vänds upp och ner.


Jag tyckte att denna boken var mycket jobbigare att läsa än den första boken. På något vis tror jag att det som man läser om i första boken känns så overkligt att hjärnan inte vill ta det till sig, till skillnad från den andra boken som handlar om mer ”verkliga” som händer runt om i samhället, antagligen varje dag. Allt det som sekten utsätter Sofia för i andra boken är, hur hemskt det än låter, betydligt mer ”vardagsnära” än vad första boken är. Det här är saker som vi är vana vid att höra om och vet vad det innebär.


Jag måste helt enkelt erkänna att jag undertiden som jag läste boken blev en aning paranoid. Sofias uppskrämda känslor börjar smitta av sig och jag kan inte låta bli att se mig en extra gång över axeln och dubbelkolla att ytterdörren verkligen är låst, gärna mer än en gång.


Det här är verkligen en bok som kryper under skinnet på en och vid några tillfällen mitt i boken var jag tillslut tvungen att lägga ifrån mig boken och läsa något annat, gladare emellan. Det blev helt enkelt för mycket mörkt, grått och hemskt för mig på en och samma gång.


Boken är egentligen skriven för att varna och avskräcka alla från att gå med i en sekt och andra boken i serien är särskilt skriven för att berätta hur det är för någon som hoppat av en sekt. Men jag tycker just att den andra boken i serien gör så mycket mer än så. Den påminner oss, eller i alla fall mig, om hur lätt det egentligen är att komma åt andra. Hur lätt det är att hacka ett mejlkonto, bryta sig in genom en ytterdörr eller följa efter och spionera på en person utan att den någonsin vet om det. Det har gjort att jag numera tänker ett varv extra och är betydligt försiktigare nu, även om jag varken har varit med i eller hoppat av en sekt och därför inte är någon direkt måltavla.


Andra boken är mycket mörkare och tyngre att läsa än första boken och jag måste säga att jag personligen föredrar den första boken framför den andra. Inte sagt att den andra boken var dålig utan för att allt det som Sofia utsätts för i andra boken på något orationellt vis känns mycket hemskare än allt det som hon utsätts för i första boken.


Redan under slutet av första boken när Sofia flyr från sekten börjar jag själv fundera på hur jag skulle gjort om jag varit i samma situation som Sofia. Vart skulle jag åka, hur skulle jag ta mig dit, hur skulle jag göra för att hålla mig under radarn. Så länge det bara är just funderingar så känns det lite spännande att fundera på. När vi nu går över till andra boken så fortsätter jag fundera. Hur hade jag gjort i samma situation, hur hade jag gjort för att förhindra att detta sker igen.


Har du läst Sekten som återuppstod? Vad tyckte du? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på instagram.


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Sekten som återuppstod (ViaTerra, #2)

Författare: Mariette Lindstein

Förlag: Bokförlaget Forum

ISBN: 9789137150697

Comments


bottom of page