top of page

Sekten på dimön - Bokrecension

Uppdaterat: 9 sep. 2018


På en grön handduk intill en pool ligger boken Sekten på Dimön. Bredvid boken ligger en grön vattenflaska från Hidrate Spark, ett par Ray Ban solglasögon och en solkräm

Det här är verkligen en otroligt viktig och oerhört spännande bok som jag tycker alla borde läsa.


Boken handlar om Sofia som efter en gästföreläsning får frågan, av självaste föreläsaren, om hon skulle vilja komma och jobba hos honom på ViaTerra. Föreläsaren skulle nämligen behöva hjälp med att sätta ihop ett bibliotek och har hört att Sofia är rätt person för jobbet. Sofia blir varnad av alla att ViaTerra är en sekt och att hon absolut inte borde åka dit, men när hon får erbjudandet att hon kan få testa på jobbet i två veckor utan några som helst krav så kan hon inte tacka nej till erbjudandet. När Sofia först anländer till Dimön och ViaTerra så tycker hon att allting är fantastisk. De bor på en stor och vacker herrgård, äter egenodlade grönsaker och har en härlig gemenskap. Sofia bestämmer sig sedan för att stanna kvar på Dimön när de två veckorna har gått, att detta är ett beslut hon snart ska komma att ångra bittert har hon ännu ingen aning om.

Långsamt börjar saker och ting förändras på ViaTerra, kontakten med omvärlden skärs av, arbetspassen förlängs, maten försämras och plötsligt en dag är porten stängd och det sitter elstängsel längst upp på murarna.


Och ena sidan är jag helt förundrad över det jag läser, och andra sidan känns det omöjligt att ta in. Direkt efter att jag läst klart boken börjar jag omedelbart googla och söka upp youtube klipp på författaren där hon själv berättar och beskriver vad hon varit med om och mycket av det man läst om i boken överensstämmer med det som författaren själv berättar om. Historien i boken är visserligen påhittad, men händelserna i sig, är det inte. Författaren har själv upplevt mycket av det som sker i boken och tanken på det känns helt sjukt. Det känns helt omöjligt att ta till sig att det som jag just läst om, och som jag tyckte var helt sjukt, sker runt om i världen varje dag. Jag vet inte vad jag ska skriva, det hela känns bara så ofattbart.


Innan jag läste den här boken hade jag inte så bra koll på sekter. Visst visste jag att de fanns och att det kunde vara livsfarligt att gå med eftersom, när man väl är med kan man inte lämna, men några exakta detaljer om vad sekter faktiskt gör, hur de ser ut och hur de arbetar hade jag ingen koll på. Det känns väldigt upplyftande att ha läst den här boken och jag känner att jag sitter på mer kunskap och förståelsen för ämnet än vad jag gjorde tidigare.


Språket i boken är lättsamt men välskrivet. Storyn är spännande och gripande och den flyter på bra. I övrigt är det svårt att uttala sig om berättelsen. Alltihop låter helt otrolig och ändå berättar författaren om när hon själv befunnit sig i liknande eller exakt samma situation så, så himla otroligt var det trots allt inte.

Bortsett från den verklighetsbaserade delen så tycker jag storyn är mycket bra. Boken är väldigt spännande och välskriven och karaktärerna är välarbetade och lätta att känna igen sig i.


När jag har läst slut boken måste jag erkänna att jag känner mig konstig, och ena sidan vill jag bara veta mer och jag börjar omedelbart söka efter intervjuer med författaren, samtidigt envisas min hjärna med att tycka att alltihop låter som världens sci-fi roman och det är svårt att ta in allt som jag läst. När jag väl lyssnat färdigt på alla intervjuer som jag kan hitta och läst alla artiklar kastar jag mig över nästa bok i serien eftersom jag är väldigt nyfiken på hur det här ska sluta.


Boken är lite ruggig och mörk och mycket av det som sker är hemskt, men rent informationsmässig tycker jag att det här är en superviktig bok som alla borde läsa. Vi får förstahands information om hur det är att leva i en sekt från någon som gjort det i 25 år och vi får en helt annan förståelse för hur man kan hjärntvätta och manipulera människor till att göra och tycka som man vill.


Jag hörde även i en intervju att författaren, i framtiden, kan komma att skriva en biografi om sin egen upplevelse i en sekt, och det skulle jag verkligen se fram emot att läsa.


Vad tycker du? Håller du med mig eller tycker du något helt annat. Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram!


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Sekten på Dimön (ViaTerra, #1)

Författare: Mariette Lindstein

Förlag: Månpocket

ISBN: 9789175036830

תגובות


bottom of page