top of page

Sälj! - Recension

Uppdaterat: 9 sep. 2018

På bilden syns en rosa, uppblåsbar badleksak i formen av en flamingo, i den står en vit iphone med ljudboken Sälj synlig på skärmen, allt ihop flyter runt i en pool. I bakgrunden syns en badboll som också flyter runt i vattnet, solstolar och blommor.

Som jag nämnt i tidigare inlägg så har jag kommit in i en period då jag gillar att läsa självhjälpsböcker, dvs böcker jag ska kunna läsa för att sedan bli expert på ämnet.. eller kanske inte riktigt, men nästan. De senaste böckerna jag läste i denna genre var Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater som båda handlade om hur du kan läsa av andra människors personlighet och hur de ”fungerar” rörande socialkompetens. Detta är något som jag har tagit med mig ut i mitt vardagliga liv och använder det ganska flitigt både medvetet och omedvetet för att läsa av människor i min omgivning.


Dock är det inte dessa böckerna jag ska recensera idag utan den här gången handlade boken om hur man lär sig att sälja. Boken beskriver hur man gör för att sälja vad som helst till vem som helst, något som intresserar mig väldigt mycket.

Jag skulle inte vilja hävda att jag är någon särskilt bra säljare själv men jag hoppades att genom att läsa denna bok kunna lära mig några knep om hur jag kan bli bättre. Jag tycker även att boken är väldigt spännande upplagd eftersom den är skriven av New Yorks främsta mäklare Fredrik Eklund. Fredrik beskriver inte bara hur man gör, eller vad man säger för att bli bra på att sälja, utan han berättar även sin livshistoria. Hur han gick från att vara en lite obetydlig svensk kille till att bli New Yorks främsta mäklare. Han berättar hur hans vardag ser ut, hur han planerar sin dag och hur han gör för att får tid allt han vill och måste göra. Vi får även lära oss hur man bör se ut och bete dig för att bli en attraktiv säljare, men även hur du får ett framgångsrikt liv, rent allmänt


Innan jag läst boken kände jag inte till författaren Fredrik Eklund men jag måste ändå säga att jag tyckte de var intressant att höra hans historia och att han använde sitt eget liv som exempel. Författaren skäms inte direkt för att berätta om pinsamma händelser och rejäla misslyckanden.


Boken är skriven på ett väldigt lättsamt sätt och det känns som att han pratar med en, istället för att jag sitter och läser en bok. Texten blir betydligt mer familjär och mycket lättare att ta till sig, och den blir definitivt roligare att läsa än bara vanlig tråkig text. Här blandas ”allvarligare” texter med skoj, skämt och pinsamma missöden. Det känns på något sätt skönt och betryggande att veta att till och med New Yorks främsta mäklare, som säljer lägenheter till kändisar för ofantliga summor, även han har klantat till det så illa att han varit tvungen att fly hals över huvud mitt under ett möte, utan att säga något och sen aldrig höra av sig igen. Plötsligt känns det liksom inte lika jobbigt om man själv skulle klanta till ett möte i framtiden.


Jag gillar att texten inte bara är en uppställd lista av en massa punkter man ska följa, utan istället väver författaren in lärdomarna i texten på ett snyggt sätt. Jag har läst liknande självhjälpsböcker tidigare där varje kapitel har varit en lärdom och där författaren har ägnat hela kapitlet åt att bara diskutera fakta. När man gör så blir det lätt statiskt och tråkigt.

Här börjar författaren med att berätta vilken tips vi ska lära oss i detta kapitlet, varpå han berättar en historia, som han har varit med om, där detta tips tydligt framkommer. Antingen för att författaren inte följde tipset själv och fick ångra sig, eller där han använde tipset och han berättar hur bra det blev. Vi får helt enkelt höra om tipset ”in-action”.


Boken lyfter även tydligt fram att det är du, i din helhet, som säljer. Det handlar inte enbart om vad du säger eller gör. Utan det handlar lika mycket om hur du ser ut, hur du står och hur du går. Tyvärr så finns det inga fusk i verkligheten, hur mycket man än vill, så finns det inte något färdigt manus skrivet till dig för hur du ska agera eller vad du ska säga för att ro hem en försäljning eller för att nå toppen. Detta är förstås något som vi har fått höra sedan vi var små, att det inte finns någon snabb och enkel väg till toppen, men boken visar och förklarar tydligt att det är ett helhetsintryck som säljer och att det inte spelar någon roll om du är världens skickligaste säljare om du har tre nummer för små kläder och ser ut som att du inte sovit på två dar, då lär ändå inte sälja särskilt mycket.


Boken var spännande, underhållande och lärdomsrik. Är jag en fullfjädrad säljare, redo att ta mig an New Yorks främsta märkligare? Nja kanske inte direkt, men jag har lärt mig en massa nya knep och tips som jag kommer att ha användning av i framtiden. Som med alla böcker av den här typen så kommer jag knappast komma ihåg allting som sagts i boken, men jag kommer definitivt minnas några knep och de kommer jag att ta med mig till framtiden. Boken var rätt minnesvärd, så det här är absolut en bok jag kommer minnas och rekommendera till alla som kan tänkas tycka den är intressant.


Har du läst sälj? Vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du att jag har helt fel? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna!


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Sälj! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst

Författare: Fredrik Eklund

Förlag: Ekerlids

ISBN: 9789187391583

Komentar


bottom of page