top of page

Med hälsning från Båstad - Bokrecension

Uppdaterat: 11 sep. 2018


En vit iphone med ljudboken Med hälsning från Båstad synligt på skärmen. Iphonen ligger på en orange strandhandduk med ett par Apple airpods hörlurar bredvid sig och i bakgrunden syns en solkräm och en ta med mugg med iste. Runt omkring syns stranden.

Med hälsning från Båstad handlar om Linda som har i nuläget jobbar på en redaktion i Stockholm men som blivit erbjuden en ny tjänst på en ännu större tidning i London. Allting är klart, Linda har sagt upp sig från sitt gamla jobb, packat ner allt i lägenheten som är hennes, betalt i förskott på den nya lägenheten och sagt till allt och alla att hon ska flytta. Då får hon ett samtal från London och sin nya chef, som meddelar att tyvärr finns hennes tjänst inte längre kvar, de kan inte längre erbjuda henne ett jobb.


Nu står Linda utan jobb, utan pengar och utan lägenhet. Till på köpet har hon ju sagt till alla att hon ska flytta. Vad ska hon nu ta sig till. Alla på hennes gamla jobb retades redan med henne och sa att när det nya jobbet blev för svårt var hon alltid välkommen tillbaka. Efter allt det finns det ingen möjlighet att hon kan berätta för någon att hon blivit av med jobbet innan hon ens hunnit börja. Men vad ska hon nu ta sig till?


Tillslut kommer Linda på att hon har en moster som bor i Båstad. Dit skulle hon kunna åka och gömma sig över sommaren. Båstad ligger tillräckligt långt bort från Stockholm för att ingen där ska kunna känna igen henne och hon lär inte råka på någon av sina vänner eller någon som hon känner där. Det är bara ett problem, Linda har ingen kontakt med sin moster och det har varken hon eller hennes familj haft på flera år, och Linda vet inte varför. Hennes mamma blir alltid så arg när hennes moster kommer på tal att hon har slutat ta upp henne.


Det får bära eller brista. Linda bestämmer sig för att åka i alla fall och hoppas på att hennes moster inte ska bli arg för att hon dyker upp. Så hon säger hejdå till alla, tar sitt pick och pack och åker ner till Båstad för att gömma sig från allt och alla, samtidigt som hon fortsätter uppdatera sin instagram som om hon verkligen hade flyttat till London.


Jag har kanske aldrig behövt gömma mig i en annan stad för att jag ljugit och inte vill erkänna det, men visst känner jag igen mig i situationen. Visst har man hamnat i en situation som man försökt rädda, men istället gjort allting ännu värre, tills man till slut sitter där och undrar hur i hela fridens namn man nu ska ta sig ur den här situationen. För det är precis det Linda gör.


Alla på Lindas gamla redaktion små retas med henne och menar att hon antagligen inte kommer klara det nya jobbet och att hon alltid kan komma tillbaka till dem. Hennes föräldrar har aldrig tidigare varit stolta över Linda eller hennes prestationer, förens nu, precis som hennes pojkvän Frank. För en gångs skull är till och med Frank stolt över henne och när han får reda på sanningen om vad som har hänt blir han väldigt besvärad. Frank vill under inga omständigheter att sanningen ska komma ut och det verkar som att han tycker att situationen är jobbigare för honom än vad det är för Linda. Man skulle nästan kunna tro att Frank skäms över Linda för att hon råkat hamna i den här situationen och han vill under inga omständigheter att det ska komma ut vad som har hänt, tänk som pinsamt.


Frank tycker det är en utmärkt idé att Linda gömmer sig i Båstad tills hon fått ett nytt jobb, men när Linda väl åkt, slutar Frank att höra av sig och han har aldrig tid att hälsa på som han sa att han skulle. Plötsligt är han super upptagen hela tiden, fast att Linda hittar bilder på Instagram där det visar sig att Frank har åkt ner till deras gemensamma vänner i deras sommarhus i Frankrike.

Undertiden lär Linda känna sin moster bättre, försöker ta reda på varför hennes mamma och moster är ovänner, skaffar sig nya vänner och frilansar lite tillsammans med en fotograf som hon träffar.


Boken är spännande och det är hur roligt som helst att se hur det ska gå för Linda. Kommer hon komma undan med lögnen eller kommer de komma på henne. Hon stöter på trubbel och problem var hon än går och hon är nära att bli upptäckt vid ett flertal gånger. Linda är en härlig karaktär att följa som det är lätt att känna igen sig i.


Det känns härligt att vi för en gång skull inte befinner oss i Stockholm, utan i Båstad den här gången. Annars brukar det flesta svenska böcker utspela sig i Stockholm, så det är skönt med lite omväxling för engångsskull.

Letar du efter härlig och humoristisk semesterläsning så har du definitivt hittat rätt. Jag gav boken 5/5.


Håller du med eller tycker du att jag har helt fel? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram.


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Med hälsning från Båstad

Författare: Jenny Fagerlund

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113083155

Bình luận


bottom of page