top of page

Marionetten - Bokrecension

Uppdaterat: 11 sep. 2018

På bilden syns benen på en person som ligger i en hängmatta. I handen har personen en vit ipad där omslaget till boken Marionetten visas. I bakgrunden syns gröna buskar och träd.

Marionetten handlar om skärgårdsguiden Kina som blir inkallad för att hjälpa till att lösa ett mord som skett i den idylliska skärgården. En tonårskille hittas mördad och lemlästad och polisen påminns om ett ouppklarat mord i England som skett för flera decennier sedan. Kan dessa två morden ha med varandra att göra? Vems kropp är det som har blivit lemlästad och har det har mordet något med markägaren att göra, eftersom kroppen hittades på dennes mark?


Boken börjar väldigt spännande med en tillbakablick där vi bara får reda på några få detaljer innan vi lämnas med typ en miljon frågor, och sen är jag fast. Jag vill bara veta mer, vem handlade tillbakablicken om och vad var det som pågick?

Kina och Ulrika är spännande och trevliga karaktärerna och det känns väldigt uppfriskande att en stor del av våra huvudkaraktärer är kvinnor, särkilt starka och tuffa kvinnor som Kina och Ulrika. Allt som oftast är huvudkaraktärerna i deckare män, om det beror på att författarna oftast är män vet jag inte.


Miljön är väldigt trevlig och mysig att läsa om och författaren beskriver miljön väldigt målande. Jag får en känsla av att författaren själv är uppväxt eller bor i närheten av havet. Hon verkar ha ingående kunskap om både kust- och båtlivet.

Storyn tyckte jag var spännande, särskilt tillbakablickarna och jag blev väldigt nyfiken på vad som skulle hända sen. Jag ville hela tiden veta mer om vad som hände i tillbakablickarna. Det märks att boken var en deckardebut, på ett bra sätt. Boken har massor med potential, även om den inte kom hela vägen fram. Jag hade önskat lite mer beskrivningar och förklaringar på några ställen, tex

Kinas relation till polisen känns lite märklig och hade behövt lite mer utförlig beskrivning för att det ska gå ihop. De kallar in henne på brottsplatser som egentligen är hemlighetsstämplade med ursäkten att de behöver hennes hjälp, men jag upplever aldrig att riktigt att hon bidrar med något.


Det känns som att författaren försöker hinta om att Kina och polisen har gjort detta tidigare och att det här är ett gammalt och väletablerat samarbete, men vi får aldrig höra hur det hela började, bara att hon har hjälpt till tidigare. Jag är väldigt nyfiken på historien bakom deras samarbete och ser fram emot att höra mer om det i de kommande böckerna, hur kommer det sig egentligen att en civilperson samarbetar med polisen?


När det kommer till lösningen, mördaren och slutklämmen, tycker jag att den är bra och väldigt spännande, men den kändes lite hastigt levererad. Lite mer tid och arbete så hade den kunnat bli perfekt, för när vi kommer till slutet av boken och vi äntligen får reda på vem mördaren är, så tycker jag allting går lite väl fort. Jag hade helt enkelt önskat någon form av förklarande eller sammankopplande scen eller något så att det blev lite tydligare hur det hela gått till.


Författaren Louise Björnlund är knappast någon nybörjare, och det märks. Louise har skrivit barnböcker i flera år, men Marionetten är hennes deckardebut. Språket är mycket bra och lättläst, storyn flyter på bra och boken håller ett bra tempo.

Marionetten är första boken i en spännande deckarserien som, jag tror kommer bli bättre för varje ny bok som släpps och jag tror att Louise Björnlund kommer att bli bättre för varje ny bok hon skriver och jag ser fram emot att läsa hennes framtida böcker. Boken fick 4/5 av mig.


Håller du med mig eller tycker du att jag har helt fel? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram.


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Marionetten (Skärgårdsmorden, #1)

Författare: Louise Björnlund

Förlag: Björnlunds förlag

ISBN: 9789197984560

bottom of page