top of page

Kugghjärtat - BokrecensionDet här är en spännande äventyrs bok i steampunk-stil som jag hade önskat kom ut när jag gick i mellanstadiet.


Boken handlar om Lily som får det fruktansvärda besked att hennes pappa är försvunnen och befaras vara död. Med en mamma som gått bort i en olycka några år tidigare och en pappa som nu är försvunnen bir det hennes hembiträde som hämtar hem henne från skolan där hon går. Men hembiträdet beter sig väldigt misstänksamt och Lily anar snabbt fara.


Samtidigt i andra änden av staden kämpar hennes pappas mekaniska räv Malkin för att ta sig hem till Lily med ett viktigt meddelande. Men efter en olycka kan han inte längre fortsätta och han gömmer sig på en bakgård. Det är där som den vänliga urmakarsonen Robert hittar honom och tar med honom hem för att laga honom.

Snart korsas Lilys och Roberts vägar och tillsammans med Malkin tvingas de fly från silverögda män som jagar ut dem på ett spännande äventyr som leder kors och tvärs över landet i luftskepp och ångbilar.


Jag är fast från första stund! Steampunk-stilen tillför något nytt till berättelsen som gör att den känns ny och spännande innan vi ens hunnit börja läsa. Boken är skriven på ett lättsamt sätt vilket gör att äventyret känns mer spännande än hemskt. Detta resulterar i att sidorna flyger förbi men utan att ta allvaret från situationen.


Jag tycker karaktärerna är välskrivna och distinkta med sina egna små egenheter. Jag gillar särskilt att våra karaktärer har tydliga svagheter men inte utan att de kämpar med dessa varje gång de möter dem. Robert har tex höjdskräck vilket han kämpar med igenom hela boken. Han kommer under bokens gång aldrig över denna skräck men han ställer sig öga mot öga med den flera gången och vinner varje gång. Mot slutet av boken åker han till och med linbana, självfallet skrikandes så högt han kan, men ändå.


Mekaniner och mekanimaler, mekaniska robotar i form av människor eller djur, är unika och spännande karaktärer som jag aldrig har läst om tidigare. Jag tycker man har gjort ett bra jobb med att ge robotarna unika karaktärsdrag men samtidigt tydliggör att det faktiskt är en robot och inte en människa. Robotarna stannar tex om de inte dras upp och de finns även en regel som säger att de inte får lov att attackera eller skada en människa.


Man har lagt mycket tid på språket i boken och skapat unika talesätt som alla svävar runt kugghjul, skruvar, olja eller liknande. Trotts det unika i talesätten blir det lite mycket när robotarna börjar varje replik med att säga ett talesätt. Vid ett tillfälle när flera av robotarna är samlade på samma ställe rabblar de tillsammans säkert 5 eller 6 talesätt på raken vilket kan bli ganska irriterande efter som det inte egentligen säger någonting av vikt.


Har du läst Kugghärtat, vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du något helt annat? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på instagram!


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Kugghjärtat (Heartmans magiska värld #1)

Författare: Peter Bunzl

Förlag: Tukan förlag

ISBN: 9789177833604

bottom of page