top of page

En sommar i Devon - Bokrecension

Uppdaterat: 1 okt. 2019


En telefon står på en gräsmatta lutad mot en ryggsäck med ett par hörlurar liggandes bredvid.

Efter en lång sommar med en rejäl lässvacka då jag inte har varit intresserad av att läsa alls och inga böcker verkar intressanta har jag äntligen läst en bok. Jag har verkligen försökt bunkra upp med böcker som jag normalt skulle ha gillat och då och då tvingat mig att lyssna på en bok ändå bara för att inte tappa det helt. En sommar i Devon var en sådan bok men efter att ha läst den kändes min lässvacka inte riktigt så jobbig längre. Jag fick lite av min läslust tillbaka.


I en sommar i Devon får vi följa familjen Tarrants på deras sommarsemester. Olivias man Alec har precis gått bort och detta är första sommaren som hon nu ska behöva spendera utan honom i deras gemensamma sommarställe som de hittade tillsammans under deras smekmånad. Tyvärr visar det sig att Alec hade hemligheter i livet som nu uppdagas efter hans död. Och nu finns inte Alec kvar för att förklara sig, istället blir det stackars Olivia som får ta smällen och reda ut det som Alec ställt till med.


Deras dotter Freya är förkrossad över faderns bortgång och hon kämpar förtvivlat med att hålla näsan ovanför ytan med allt som ska göras i livet när hennes man till på köpet åker på tjänsteresa och lämnar henne ensam med deras tre barn. Enda sättet för Freya att hantera det hela blir ett glas sprit på kvällen. Men ett glas blir till två glas och snart har hon tappat kontrollen.


Freyas svägerska Harriet är så stolt över sin man Robert. Han har sagt upp sig från sitt jobb som brevbärare och har nu följt i sin pappas fotspår som författare. Agenterna slåss om bokkontraktet och nu har till och med utländska agenter börjat höra av sig. Allting är helt perfekt, tills det en dag ringer på Roberts telefon och Harriet svarar åt honom.

Som om inte semestern är svår nog som den är för Harriet bär även hennes dotter Molly på en hemlighet som kommer skaka om hela familjen Tarrants semester.


En sommar i Devon är en lagom lättläst bok som jag skulle klassa som en riktig sommarbok. Samtidigt har den tillräckligt mycket spänning och oväntade händelser för att man bara vill fortsätta läsa, man vill hela tiden veta mer. Den är absolut inte seg eller långsam som vissa andra sommarböcker kan vara.


Jag tycker författaren har gjort ett superbra jobb med att ta med lite tyngre och lite jobbigare ämnen utan att göra det allt för tung och jobbigt för läsaren. Jag tycker att det är en alldeles perfekt blandning av allvar och underhållning.

Jag kände inte att boken hade det här förutsägbara som många lättsamma sommarböcker kan vara, när man direkt efter att ha läst baksidestexten kan räkan ut hela historien. Författaren lyckades ständigt överraska mig och det dök hela tiden upp nya och oväntade saker vilket var uppfriskande för mig som läsare.


Under berättelsens gång får vi följa med de olika karaktärerna och se deras syn på de olika händelserna. Vi får även se vissa händelser flera gånger ur olika karaktärers perspektiv. Det är inte alla författare som lyckas med att göra karaktärsbyten bra, utan i många böcker känns det mer som att man kastas runt mellan alla karaktärerna och att karaktärerna inte är tillräckligt distinkta och unika. Men jag tycker att Lucy Diamond gör ett utmärkt jobb med att skilja de olika karaktärerna åt och ge dem tydliga personligheter. Jag tycker även att hon gör ett bra jobb med att tydliggöra i texten varje gång hon byter karaktär utan att det varken blir otydligt eller överdrivet.


Har du läst En sommar i Devon? Håller du med mig eller tycker du något helt annat? Skriv i kommentarerna nedan eller på instagram och berätta vad du tycker? 

Titel: En sommar i Devon

Författare: Lucy Diamond

Förlag: Printz Publishing

ISBN: 9789177711681

Comments


bottom of page