top of page

En hunds bästa vän - Bokrecension


En person som sitter och läser boken "En hunds bästa vän". I knäet ligger en stor hund och vilar.

Tårar flödade och frustrationen var enorm.


Vi hade fått den här boken skickad till jobb under hösten. Efter som det handlade om hundar plockade jag upp den, läste på baksidan och beslöt mig för att ta hem den. Men sen tänkte jag inte mer på den förens för nån vecka sedan när jag fick lite tid över och jag bestämde mig för att läsa, jag visste bara inte vad jag ville läsa. Efter en titt i min bokhylla föll min blick på den här boken igen och jag tänkte att det nu var dags att läsa just den. Så jag tog med mig boken, slog mig ner och skulle just checka in boken på Goodreads när jag upptäckte att det här är ju inte vilken bok som helst, det här är ju uppföljaren till ”Mina liv som hund”. Hur i hela fridens namn jag kunde missa det har jag ingen aning om, men just den detaljen verkar ha undgått mig. Med plötsligt förstorat intresse kastade jag mig över boken, och jag blev inte besviken!


En hunds bästa vän börjar ganska snart efter det att den första boken ”Mina liv som hund” tog slut. Buddy är fortfarande kvar på gården men hans älskade husse, Ethan har gått bort och lämnat Buddy ensam kvar tillsammans med Ethans fru. Buddy har inte längre något uppdrag i världen och undrar varför han ens fortfarande finns till. Hela hans liv har gått ut på att skydda och ta hand om Ethan, men nu när inte Ethan finns längre, vad är då meningen med livet? Men ganska snart upptäcker han att det finns en ny person som behöver hans hjälp, Ethans barnbarn Clarity. Precis som i den förra boken går Buddy bort men återföds direkt som en ny hund, den här gången som Molly. Vid det här laget är Molly van vid återfödseln och vet vad det innebär. Det dröjer inte länge fören Clarity dyker upp och adopterar Molly och de påbörjar sin resa genom livet tillsammans.


Det här är en hjärtevärmande och hjärtskärande historia om en hund som bestämmer sig för att meningen med hans liv är att finnas till för en specifik människa och göra allt för den. Clarity lever kanske inte det bästa livet och hamnar i massvis med trubbel men det bryr sig inte Molly om. Han följer Clarity troget genom livet och skyddar henne från alla hemskheter och allt obehag som han kan. Precis som vanligt är hundens liv kortare än människan och går bort ett flertal gången under bokens gång för att sedan återvända lika snabbt igen som en ny hund. Att det är samma själ i olika hundkroppar verkar människorna aldrig märka. Men Molly är fullt medveten om sin situation och blir lika frustrerad varje gång han återuppstår som en ny valp och hans inser att han återigen måste leta reda på Clarity utan att ha den blekaste aning om var han ska börja.


Har du läst Mina liv som hund så bara måste du läsa fortsättningen En hunds bästa vän och har du inte läst någon av dem borde du ta tag i det omedelbart. Båda böckerna är skriva ur hundens perspektiv vilket gör dem väldigt humoristiska. Jag tycker man verkligen har gjort det på ett snyggt sätt genom att ge oss läsare tillräckligt mycket information för att vi ska kunna räkna ut vad som händer samtidigt som det inte säger en hund som Molly tillräckligt mycket för att han ska förstå eller kunna räkna ut vad som sker. Författaren har gjort ett väldigt bra jobb med att visa hur lite en hund egentligen förstår av det vi säger och hur en hund kopplar vad den hör och ser, men utan att de hämmar oss som läsare.


Boken är otroligt bra och jag ska erkänna att jag grät otaliga gånger. Det var omöjligt att låta bli varje gång Molly insåg att slutet började närma sig och trots att hans kropp protesterade med allt den hade kämpade han ändå för ”uppdraget” att skydda och hjälpa Clarity var viktigare än hans eget välmående och det svider i både ögon och hjärta när man inser att det är så hundar gör på riktigt. De vill inte visa hur dåligt de mår eller hur ont det har eftersom det gör oss människor upprörda och ledsna.


Tills nästa gång! Trevlig läsning!

 

Titel: En hunds bästa vän

Författare: W, Bruce Cameron

Förlag: Louise Bäckelin Förlag

ISBN: 9789188447715

Comments


bottom of page