top of page

En gång för alla - Bokrecension

Uppdaterat: 9 sep. 2018

Bilden visar en picknick. Främst i bild ligger boken En gång för alla och runt boken finns en glasskål med jordgubbar, en glasskål med vattenmelon, en tallrik med kladdkaka och ett glas med saft. Alltihop ligger på ett vitt lakan och i bakgrunden ser man grönt gräs

Direkt när min kompis läser baksidestexten säger hon att den påminner henne om filmen 27 dresses, och jag kan inte annat än att hålla med henne om att där är en del likheter.


Boken handlar om Louna som jobbar för sin mamma Natalie Barrett och hennes affärspartner William. Tillsammans driver de ett bröllopsföretag där Louna jobbar extra som bröllopskoordinator. Tack vare detta extra jobb har Louna sett allt i bröllopsväg, och det har knappast gett henne någon positiv bild direkt. Alla tre, Louna, Natalie och William, har blivit påverkade av sitt jobb och ingen av dem verkar längre tro på evig kärlek eller bröllop i allmänhet. De brukar till och med avsluta bröllopen med att gissa hur länge de tror att de nygifta paret kommer hålla.


Men så en dag under ett bröllop som de arrangerar, dyker Ambrose upp, klampar in i deras liv och rör till allting. Louna gör allt för att hålla Ambrose så långt bort från sig själv som möjligt, men ödet verkar jobba emot henne och snart har han blivit anställd som Lounas kollega. Den annalkande katastrofen är ett faktum.


Det är lätt att känna igen sig i Louna som är en strukturerad och organiserad tjej som håller koll på allt och följer alla regler. Hon är den sortens person som själv är väldigt noga och duktig och därför blir väldigt irriterad när personer som Ambrose inte är det.


Ambrose är precis tvärt emot Louna. Han är oorganiserad, slarvig, klumpig, alltid försenad och har oftast sönder saker som han pillar på som han inte borde ha pillat på.


Louna tycker att det är fruktansvärt irriterande att behöva släpa runt och hålla ordning på Ambrose. Men så långsamt börjar saker och ting förändras. Ambrose engagerar sig verkligen i företaget och går verkligen in för sitt jobb. Och långsamt, långsamt börjar Louna se honom med andra ögon.


Boken är rolig och underhållande och emellanåt skrattar jag högt. Jag finner Ambrose fantastiskt underhållande, men jag håller med Louna om att han är otroligt irriterande. Hade jag mött honom på riktigt hade jag blivit tokig på honom. Samtidigt är det väldigt underhållande att se hur lätt han går på Lounas nerver.

Deras företag är en rolig bonus att läsa om, om du frågar mig. Jag gillar att läsa om deras jobb och se hur mycket planering som krävs för att driva en egen firma. Särskilt spännande är det också eftersom det är bröllopsföretag, något som jag aldrig har läst om tidigare.


Jag kan inte låta bli att notera att detta är den första boken jag läst av Sarah Dessens böcker som inte helt utspelar sig i Colby. Vilket inte egentligen spelar någon roll, men det har tidigare varit den röda tråden som sammanlänkar alla hennes tidigare böcker. Samtidigt uppskattar jag verkligen att böckerna är så helt olika i grunden och samtidigt så lika varandra i stil och stämning. Tack vare det vet jag alltid att jag kommer att älska Sarah Dessens böcker innan jag ens har läst vad de handlar om. Jag köper böckerna direkt, så fort de kommer ut på svenska.


Har du läst någon av Sarah Dessens tidigare böcker och gillat dem så kommer du absolut att gilla denna. Precis som vanligt så håller alla hennes böcker en liknande stil och stämning som är fantastiskt mysig och härlig att läsa om.


Det enda mindre bra jag har att säga om boken är att den, för min del, var alldeles för kort och tog slut alldeles för snabbt. så nu sitter jag här igen och väntar på att nästa, av hennes böcker, ska släppas på svenska.


Detta är en ungdoms-feelgood bok när den är som bäst, lagom mycket kärlek, lagom mycket annat. Den är rolig och lättsam och alldeles lagom att ha med sig på semester eller ha och läsa i hängmattan.


Vad tycker du? Håller du med mig? Eller tycker du att jag är helt ute och cyklar? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram.


Till nästan gång! Trevlig läsning!


 

Titel: En gång för alla

Författare: Sarah Dessen

Förlag: Rabén & Sjögren

ISBN: 9789129706703

Comments


bottom of page