top of page

Ego Koden - BokrecensionFörändring kan vara svårt. Det finns inget som vi människor tycker så illa om, eller har så svårt för som just förändring. Vi vill gärna må bättre, vara hälsosammare och bli mer miljömedvetna, men när vi väl får konkreta besked på vad vi behöver göra för att uppnå vårt mål backar många. Vi gillar tanken på att nå slutmålet men vi är inte så sugna på att behöva förändra oss för att faktiskt nå dit.


Vissa personer har den ovanliga och avundsvärda styrkan till att bara bestämma sig från en dag till en annan att de ska göra någonting och sedan hålla kvar vid det. Men de flesta andra av oss har inte den styrkan. Titta bara på alla nyårslöften, det är aldrig så många på gymmet som i januari och där är aldrig så få på gymmet som i februari.


Det har nog heller aldrig sålts så många självhjälpsböcker som det gör just nu. Man köper hem dem i hopp om att det ska resultera i en förändring, men boken hamnar snabbt i bokhyllan och själv går man vidare med sitt liv på precis samma sätt som tidigare.


Jag upplever dock att Ego koden är lite annorlunda och jag tror att den kanske har större chans att lyckas. Utöver alla övningarna är boken även full av små aha-upplevelser. Små kommentarer och påpekande som egentligen inte är någon raketforskning, men som man helt enkelt aldrig ägnat en tanke åt tidigare, med det räcker. Kanske inte för att ändra ett beteende från dag 1, men det räcker för att du, varje gång du stöter på det, ska minnas vad du läst, vilket långsamt kan leda till en förändring.

Boken är full av just den här typen av insikter och jag tror, att eftersom det inte kräver något stort förändringsarbete från personen, annat än att den läser boken, så tror jag att det är större chans till förändring.


Det här är en bok om att bli ett bättre jag, sitt bästa jag. En bok om att må bättre tack vare att man inte ständigt jämför sig själv med alla andra utan man är nöjd och stolt över sig själv för den man är. Men även om vi är stolta över oss själva, finns det alltid utvecklingsmöjligheter, vi kan alltid bli bättre. Och den här boken är full av tips och övningar på hur vi kan göra just det.

I boken finns det fakta och anekdoter som varvas med små övningar, där du får möjlighet att reflektera över dig själv för att bli en bättre person. Det är små enkla knep som man kan ta till sig och använda lite i taget.


Boken tar upp mycket nytt som jag inte kände till eller som jag helt enkelt inte tänkt på tidigare, jag fick upp ögonen på ett helt nytt sätt.


Det här är inte en bok man bara sätter sig ner och läser rakt igenom, utan det här är en bok där du läser texterna, svarar på frågorna och därefter i lugn och ro bearbetar och reflekterar över det du nyss lärt dig. Det handlar om ganska små och enkla saker att tänka på, eller att förändra. Vilket gör det enkelt att utföra om man bara har motivationen och viljan.


Har du läst Ego koden? Vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du något helt annat? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på instagram.


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


 

Namn: Ego koden: Må bättre och prestera mer med aktivt självledarskap

Författare: Thomas Lundqvist

Förlag: Roos & Tegnér

ISBN: 9789188743183

Kommentare


bottom of page