top of page

Drottningen - Recension

Uppdaterat: 9 sep. 2018

På bilden syns en neon rosa luftmadrass som flyter runt i en pool. På luftmadrassen ligger boken Drottningen och bredvid flyter en randig badboll

Femte och sista boken i The Selection serien. Det här är en fantastiskt mysig serie som jag har läst med andakt och knappt kunna bärga mig tills nästa bok skulle komma ut.


De två sista böckerna i serien utspelar sig flera år efter de första 3 böckerna. Nu få vi följa en nya regent och hennes kaosartade urval. Detta är första gången som en kvinna genomför ett urval, tidigare gifte man bara bort dem när man behövde skapa bättre relationer med ett land. Prinsessan Eadlyn har tränat hela sitt liv för att ta över tronen och bli landets drottning. När hennes far en dag föreslår att det kanske är en bra idé att hon har ett urval och hittar sig en kille som hon kan ha vid sin sida och stötta henne när hon ska leda landet vet inte Eadlyn vad hon ska ta sig till. Hon är landets mäktigaste person, bortsett från sina föräldrar, vad ska hon med en kille till? Hon övertalas trotts allt att hålla ett urval och det blir historiens märkligast, utan tvekan.


Boken blir ganska lustig efter som Eadlyn är en så otroligt stark och självständig person, så hon förstår hon inte vad hon ska med en kille till. Hon behöver knappast någon som håller henne i handen eller stöttar henne. Hon är född till det här jobbet och har tränats sedan barnsben till att ta över tronen efter sin far.


Samtidigt känner man med henne, hur frustrerad hon är ibland. Hon har ägnat hela sitt liv åt att träna så hon har aldrig har haft tid över till annat. Hon har aldrig haft tid att dejta, umgås med vänner eller skaffa sig ett fritidsintresse. Hon har heller aldrig riktigt varit utanför murarna och sett sitt eget land, vilket självklart skapar en del problem. Hon ägnar så mycket tid åt att arbeta, fatta beslut och analysera fakta att hon aldrig har tid eller möjlighet att faktiskt träffa sitt eget folk och se hur det verkligen har det.


Eadlyn är därför kanske inte världens mest älskvärda karaktär och samtidigt är hon så lätt att känna igen sig i. Hon har siktet helt inställt på sitt framtida yrke och har inget övers för något annat. Detta gör henne till en något träig och irriterande karaktär, man vill bara att hon ska slappna av och hitta på något roligt ibland. Samtidigt är det bara synd om henne. Hon försöker så himla mycket och ändå blir det fel. Hon har ägnat hela sitt liv åt det här och ändå tycker folket inte att hon fokuserar tillräckligt på dem, vilket är en känsla jag väl känner igen.


När det kommer till storyn så tycker jag att denna storyn kändes mer förhastad än storyn i de tre första böckerna gjorde. Mycket stor del av böcker läggs på just Eadlyns arbete och en ganska liten del lämnas kvar för själva urvalet. Det känns lite som att hon skickar hem killarna så fort det bara går utan att varken ha pratat med dem eller ens träffat dem. Även om det är en del av storyn att hon vill bli av med urvalet så fort hon kan, så tycker jag det går lite väl fort, det känns nästan som att hon skickade hem minst en person varje dag. Det kändes lite väl hastigt. Vi som läsare hinner knappt lära känna killarna som är med i urvalet och flera gånger läser jag ett namn som jag inte har en aning om vem det är.


Denna boken utspelar sig ur den väljande personens perspektiv, till skillnad från de första tre böckerna som utspelar sig ur de sökandes perspektiv. Detta innebär att vi inte riktigt får den insikt i de sökande deltagarnas liv och vad de hittar på när de inte dejtar eller liknande. I de första böckerna följer vi ju America Singer som är en av de sökande vilket gör att vi genom henne får se mycket större del av de andra sökandes liv och så vidare. Den här gången befinner vi oss på andra sidan urvalet och får därmed inte samma insikt. Istället får vi en större insikt i kungligheternas liv och arbete.


Historien i sin helhet är spännande, rolig och den tar tvära vändningar. Eadlyn känns som en väldigt äkta person. Hon kämpar allt hon kan men ändå går inget som hon hoppas. Trotts att hon är världens mäktigaste person så har hon lika mycket problem som vems om helst av oss. Jag måste erkänna att jag gillade den första delen av serien betydligt mer än den sista delen men den är fortfarande mycket bra.


Har du läst Drottningen? Vad tyckte du? Håller du med mig eller tycker du att jag är helt ute och cyklar? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna!


Tills nästa gång! Trevlig läsning! 

Titel: Drottnigen (The Selection, #5)

Författare: Kiera Cass

Förlag: B. Wahlströms

ISBN: 9789132205156

Comments


bottom of page