top of page

Det oändliga havet - Recension

Uppdaterat: 9 sep. 2018


Boken Det oändliga havet står på en grå och väderbiten träbänk

Jag har i normala fall massor att skriva, men för en gång skulle vet jag inte vad jag ska skriva. Vanligtvis har jag antingen älskat boken och vill då lovprisa den, eller så har jag avskytt den och vill klaga på allt som jag inte gillar. Men det här var en bok som jag inte har så mycket att säga om, inte för att den var dålig utan för att den helt enkelt var ”määh”. Den var liksom inte dålig och inte heller bra, den var bara… määh!


Efter som Det oändliga havet är andra boken i serien och detta är en spoiler fri recension kommer här istället en kort sammanfattning av vad den första boken i serien handlar om, Den femte vågen.

Från en dag till en annan dyker ett alien skepp upp på himlen, det bara hänger det, inget meddelande sänds ut från skeppet, inga varelser kommer ut från skeppet. Det bara hänger där. Sedan slåss all elektronik ut. Det är så det hela börjar; Attacken mot Jorden. Aliensen vill åt jorden och människorna på jorden är bara irriterande småkryp som ska förgöras. Våg efter våg av död och förgörelse skickas över jorden för att förinta allt liv. Jordbävningar, tsunamis, djurattacker, dödliga sjukdomar. Mänskligheten faller och det lilla som finns kvar av den samlas i små läger, kämpar för överlevnad.


Cassie är ensam kvar. Sjukdomarna tog hennes mamma. De andra sköt hennes pappa och kidnappades hennes bror. Cassie litar inte på någon när hon ger sig ut på det livsfarliga uppdraget att rädda hennes bror från De andra.

Det oändliga havet är andra boken i trilogin Den femte vågen, vilket är anledningen till att jag inte lastar boken för att den inte välter mig av stolen av ren spänning, den är helt enkelt en ”övergångsbok”. ”Övergångsbok” är väl knappast en officiell titel men ni förstår vad jag menar.


I första boken i trilogin påbörjas allting. Det är här vi lär känna alla de stora karaktärerna och det är här vi ger oss ut på vårt äventyr. I den tredje boken av en triologi avslutas allt. Det är här hela historien ska knytas ihopa till ett snyggt slut. Allt har lett upp till detta ögonblick. Andra boken i en triologi, den klämda lilla boken i mitten, är bara en transport mellan de två andra böckerna. Och frågar du mig så tycker jag att det kan vara okej att tempot blir lite lägre i 2an för att sedan kunna öka igen i 3an. Det måste liksom inte hända något super häftigt i 2an för hur ska vi då kunna toppa detta i 3an.


Boken tar vid exakt där förra boken slutade och våra karaktärer fortsätter på den resa de påbörjade. Böckerna är skrivna i första persons perspektiv och i den första boken ser vi främst historien ur Cassies perspektiv. I den här boken följer vi fortfarande samma karaktärer men den här gången följer vi främst historien ur en annan karaktärs perspektiv även om vi vid något tillfälle tittar förbi hos Cassie.

Story mässigt tycker jag att författaren gör ett bra jobb genom att blanda mellan lagom mycket handling och beskrivningar. Vi får tillräckligt mycket beskrivning för att få tydliga bilder av alla platser och karaktärer utan att det blir för mycket. Även om boken är en övergångsbok och tempot är lägre så tycker jag nästan att det händer någonting hela tiden. Vi sitter sällan stilla och vi hinner aldrig riktigt slappna av.


Karaktärs mässigt tycker jag att det är stor spridning och mycket variation. Ingen känns riktigt den andra lik och ända känner man med dem, alla på sitt vis.


Sammanfattningsvis så tyckte jag boken var bra, för att vara vad den var. Det fanns ingen anledning att ha några stora förhoppningar om att det skulle ske något revolutionerande i denna bok, de väntar jag med till den sista och avgörande boken; Den sista stjärnan. För att vara en övergångsbok tyckte jag den hade gott om spänning och var tillräckligt händelsefull för att man inte skulle tröttna. Vi fick reda på en massa ny information om De andra och boken slutade i något av en cliffhanger, vilket gör att man lockas att locka upp och läsa nästa bok.


Jag ger boken en stadig 4/5. Jag ramlade inte av någon stol av upphetsning direkt, men jag var heller inte uttråkad, och jag är trotts allt väldigt sugen på att plocka upp den sista boken så att jag äntligen kan avsluta denna serie.


Vad tycker du? Håller du med mi? Håller du inte med mig? Jag ser fram emot att höra vad du tycker!


Till nästa gång! Trevlig läsning!


----------------


Titel: Det oändliga havet

Författare: Rick Yancey

Förlag: Rabén och Sjögren

ISBN: 9789129687774

Комментарии


bottom of page