top of page

Döttrar av natt - Recension

Uppdaterat: 9 sep. 2018


Boken Döttrar av natt står uppställd på ett trädäck med en ljusblå vattenflaska bredvid och ett par svarta solglasögon framför


För er som ännu inte hunnit läsa Döttrar av natt eller för er som tänkt att ni ska plocka upp serien Själarnas öden men ännu inte börjat, ni kan lugnt läsa vidare, detta är en spoiler fri bokrecension!


Serien utspelar sig i en dimension i angränsning till människornas dimension. Här lever svartänglar, alver, troll, demoner, hybrider och mäktigast av dem alla gudinnorna. Gudinnorna är fem kvinnor som styr och vakar över alla världens själar och beslutar om deras öden. Döttrar av natt är fjärde boken i serien Själarnas öden. Vi kastas omedelbart in i historien, helt utan några uterblickar. Vi befinner oss nu flera år efter det att den tredje boken slutade. Under dessa år har ett nytt hot långsamt och obemärkt smugit sig in i världen och ligger och lurar utom synhåll. När gudinnorna och alla runt omkring väl ser hur det nya hotet har infekterar världen verkar det nästan som att det är försent. Kommer det att gå att rädda världen eller är det försent för dem alla?


Jag måste först och främst måste jag börja med att säga att det är ett tag sedan jag läste de tidigare böckerna i serien. Detta är fjärde delen i serien Själarnas öden och en liten titt på Goodreads visar att jag läste ut den förra boken i serien den 20 april 2016… det är ett tag sedan.

Detta gör att jag har glömt en del saker och det kände jag direkt. Särskilt när det kom till namnen. Det tog mig lite tid att reda ut vem som var vem.

Normalt har jag inga problem med att plocka upp fortsättningen på en serie ett tag senare. Jag brukar vara rätt så bra på att snappa upp vem som är vem och fylla i luckorna med vad som har hänt. Men sättet som Själarnas öden böckerna är skrivna på gör att det blir lite svårare än vanligt efter som böckerna till att börja med har väldigt många karaktärer att hålla ordning på. Som om inte det vore nog är boken skriven i ett flerpersonsperspektiv vilket innebär att vi följer flera olika personer i boken, inte bara en. Detta gör att vi kastas fram och tillbaka mellan karaktärerna och det blir ännu rörigare att hålla reda på vem som är vem. Slutligen är det inte samma karaktärer som är huvudkaraktärerna i de olika böckerna. Även om världen är den samma och alla karaktärerna är där så fokuserar varje ny bok på nya karaktärer.


Jag minns att reda från första början när jag öppnade och läste Ödesgudinnans val, den första boken i serien, för första gången så var jag fast. Historien och själva storyn var så fängslande att jag inte kunde lägga ner boken, jag ville bara veta vad som skulle hända sen. Storyn är gripande och jag kan inte hjälpa det, varje gång jag öppnar dessa böckerna så är jag fast. Jag tycker att världen beskrivs väldigt bra och miljöerna målas snabbt upp framför en. Karaktärerna är välskrivna och unika, alla på sitt sätt, och man kan inte låta bli att gilla dem. Detta har varit den övervägande anledningen till att jag valt att läsa vidare i serien, trotts att jag anser att där är många fel med serien i allmänhet.


Till att börja med har jag alltid funnit böckerna något röriga, det är helt enkelt för många karaktärer för min smak och det faktum att vi följer ca 4-6 karaktärer huvudkaraktärer och ska försöka få grepp om alla de olika karaktärernas liv gör det hela förvirrande. Jag anser också att historien blir lidande efter som författaren försöker fokusera lika mycket på alla karaktärerna och deras personliga historia och problem. Desto fler karaktärer du försöker göra till huvudkaraktärer desto mer splittrat blir vårt fokus och vårt intresse för varje karaktär om du frågar mig.

Till på köpet kastas vi ganska raskt fram och tillbaka mellan de olika karaktärerna och de kan få allt mellan ett halv kapitel och ett stycke innan vi byter vidare.


En annan sak som helt enkelt inte går ihop för mig är att man beskriver gudinnorna som den världens högsta makt, det finns ingen mäktigare än gudinnorna efter som de har ansvar för alla världens själar. Trotts detta verkar gudinnorna endast har koll på sin egen dimension och människornas. Det finns alltså massor med andra dimensioner som gudinnorna inte har något som helst koll på och inte verkar veta något alls om, fast att de tar hand om de själar som bor i den. Varje gång ett nytt stort problem dyker upp och hotar dimensionerna så vänder man sig till gudinnorna för hjälp, men varje gång står de handfallna och har ingen aning om hur man ska lösa problemet och det verkar alltid vara någon annan som får lösa det åt dem. Så när det väl kommer till krita känns dessa allsmäktiga gudinnor inte alls så allsmäktiga trotts allt. Vilket gör hela berättelsen, världen och alla karaktärerna lite… svaga. Hela historien blir helt enkelt lite lam, klen och icke trovärdig.


Slutligen kommer vi till en av mina ”Biggest no no’s”. När våra karaktärer är i livsfara, ingen verkar kunna rädda dem… och plötsligt upptäcken en karaktär en helt ny magisk förmåga som de aldrig tidigare har vetat om att de har, som dyker upp precis i exakt rätt ögonblick och som visar sig vara precis exakt vad de behövde för att rädda situationen.

Alltså jag går i taket! Sånt händer inte! Okej att någon sveper in och räddar alla precis i sista ögonblicket, det gör mig ingenting. Men när författarna har skrivit in sina karaktärer i ett hörn och det plötsligt inte finns någon som kan rädda dem, då är det inte okej att plötsligt hitta på en helt ny kraft som de ”helt plötsligt upptäckte och aldrig känt till tidigare, som nu magiskt kan rädda dem” eller nästan ännu värre.

Okej, okej, jag ska sluta klaga och lugna ner mig ;), men vissa saker retar verkligen upp en.


Sammanfattningsvis så är boken egentligen en svag 3:a eftersom det är för många lösa trådar i både världen och storyn och på vissa punkter känns det inte som att den inte är ordentligt genomarbetad. I slutändan är det storyn som rädda det hela. På något sätt kan jag inte låta bli att fastna i den och vilja veta mer, den är fängslande och spännande.

Tack vare det väljer jag att ge Döttrar av natt 4/5.


Har du läst boken Döttrar av natt eller serien Själarnas öden? Vad tyckte du? Håller du med eller tycker du att jag har helt fel? Jag är öppen för diskussion :)


Tills nästa gång! Trevlig läsning!


----------------


Titel: Döttrar av natt (Själarnas öden, #4)

Författare: Caroline Hurtig

Förlag: Seraf Förlag

ISBN: 9789188487094


Comments


bottom of page