top of page

Comedy Queen

Uppdaterat: 9 sep. 2018

På bilden syns en hand som håller i boken Comedy Queen. I bakgrunden syns en ljusgrön åker och en klarblå himmel

Det här är en bok som jag måste erkänna att jag inte riktigt vet vad jag ska säga om. Inte för att den var dålig utan för att de berör ämnen som jag inte har någon erfarenhet av.


Boken handlar om Sasha och hur hon ska försöka gå vidare i livet efter att hennes mamma tagit livet av sig på grund av depression. Hur ska Sasha gå vidare nu när mamma inte längre finns och hur kan Sasha undvika att gå samma väg som sin mamma. Sasha vill inte bli som mamma. Mamma var alltid ledsen och det gjorde att alla andra runt omkring också blev ledsna. Därför måste Sasha se till att alla alltid är glada runt Sasha och skratta och har kul. Sasha skapar till och med en lista med allt som hon måste göra och allt hon absolut inte får göra för att hon inte ska bli som mamma.


Som ”vuxen” (i alla fall i detta sammanhanget) så kan jag förstå att det är svårt för 12 åriga Sasha att kunna förstå vad det verkligen är som har hänt med mamma. Allt Sasha vet är att mamma numera är borta och att hon inte kommer tillbaka. Hon är för liten för att förstå allting runt omkring, som att mamma har varit deprimerad. Sasha såg bara att mamma var ledsen och mådde dåligt, att det varken var mammas eller någon annans fel och att mamma inte kunde hjälpa det, det förstår inte Sasha.


För mig som vuxen tycker jag att boken visar väldigt tydligt hur barns tankegångar är ganska ”logiska”. De läser inte mellan raderna och de kan inte riktigt förstå det som inte skrivs ut i klartext. Alla vuxna säger hela tiden till Sasha att hennes mamma var deprimerad, att hon var ledsen och mådde dåligt. Sasha drar alltså slutsatsen, som de barn hon är, att mamma var alltid ledsen och de gjorde alla andra runt omkring väldigt ledsna och det var därför hon dog. Så om Sasha alltid är glad och får alla att skratta så kommer inte Sasha att dö så som mamma gjorde.


Jag tycker att boken på ett väldigt bra sätt visar hur svårt det kan vara för barn att hantera döden eftersom det är ett så svårt ämne att hantera och prata om. Att barn i vissa fall tror sig vara skyldig till någons bortgång eller, som i Sashas fall, är livrädd för att hon ska gå samma väg som sin mamma om hon inte är försiktig.

Jag tycker boken på ett väldigt bra sätt förklarar för våra yngre läsare att döden är fruktansvärd och hemsk, men ibland är det tyvärr sånt som händer och det är ingens fel.


Jag är hyfsat van vid att läsa böcker i kategorin 9-12, men de böckerna jag har läst har nog mestadels varit för åldrarna 11-12. Comedy Queen upplever jag som mer för 9 år än för 12. Språket är väldigt enkelt skrivet och hela storyn känns anpassad för den yngre läsaren. Inte sagt att det är något dåligt, jag är långt över både 9 och 12 och jag gillade boken, men det kändes att boken var riktad till den lite yngre läsaren.


Det blir tyvärr en väldigt kort recension den här gången. Jag gillade boken och tyckte att den har ett väldigt bra budskap. Som vuxen och som någon som varit så lyckligt lottad att jag aldrig upplevt någon bortgång i en nära relation, har jag lite svårt att relatera till Sasha, men jag är rätt säker på att det är en ”jag-grej” och inte bokens fel. Och eftersom jag inte själv har någon erfarenhet av detta ämne känner jag att jag har lite svårt att prata om boken särskilt ingående.

Därför tänker jag avsluta här. Jag gillade boken och gav den 4/5 i betyg.


Har du läst Comedy Queen? Vad tyckte du? Tycker du att jag har helt fel, eller håller du med mig? Jag ser fram emot att höra vad ni tycker i kommentarerna! Eller varför inte hoppa över till instagram och diskutera boken där!


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: Comedy Queen

Författare: Jenny Jägerfeld

Förlag: Rabén & Sjögren

ISBN: 9789129706406

Comments


bottom of page