top of page

Bokashi: för en bättre jord - Bokrecension


Boken Bokashi: En bättre jord står på en hylla i ett växthus med några växter i bakgrunden

När Blue Publishing Förlag hörde av sig till mig om boken Bokashi: för en bättre jord hade jag aldrig hört talas om det hela tidigare annat än till namnet. Det lilla jag hade hört om ämnet hade fått mig att förstå att Bokashi var som en typ av kompost. Efter som odling, och allt vad det innebär, är ett intresse i familjen blev jag väldigt nyfiken och tackade gärna ja till boken.


Bokashi är ett nytt sätt att ta hand om matavfall som vem som helts kan göra, även de som inte har någon trädgård. Bokashi gör man nämligen i spannar med tätslutande lock som du kan förvara var du vill. I spannarna slänger du ner ditt organiska avfall, dvs. ditt matavfall, och varvar med bokashiströ som du skaffar i en trädgårdsaffär eller på nätet.

Processen tar två vecka innan den är klar och kan grävas ner och därefter tar det ytterligare några veckor innan den blivit näringsrik jord.


Jag tycker boken är välskriven och lättanvänd för de som, precis som jag, inte kan någonting om bokashi men som gärna vill börja. Inledningen är trevlig och får en att tänka efter på hur vi behandlar vår jord, vilket uppenbart är hög tid. Men läser man vidare så inser man att ingen kan göra allt men alla kan göra något, tex börja med bokashi. Vilket varken kostar särskilt mycket eller kräver någon större insats men som ger en stor vinst, inte minst för min egen odlingsjord.

I min familj har vi redan gjort flera omgångar bokashi som vi grävt ner och som vi kommer att använda oss av när vi börjar odla grönsaker igen till våren. De första omgångarna av bokashi som vi grävde ner har redan omvandlats till ny och näringsrik jord.


Bokashi känns så rätt i tiden och jag rekommenderar varmt denna välskrivna och inspirerande bok till alla som är intresserade av bokashi eller som vill göra en insats för miljön.


Har du läst Bokashi: för en bättre jord? Vad tyckte du? Skriv i kommenterarena eller på instagram. Jag ser fram emot att höra vad du tyckte.


Tills nästa gång! Trevlig Läsning!


Jag har fått boken skickad till mig från förlaget, men mina åsikter är helt och hållet mina egna och går inte att påverka eller köpa.


 

Titel: Bokashi: för en bättre jord

Författare: Peter Streijffert

Förlag: Blue Publishing

ISBN: 9789186293796

bottom of page