top of page

30 dejter på 30 dagar - Bokrecension

Uppdaterat: 9 sep. 2018

I förgrunden ser vi en trälåda som används som picknickbord. På lådan står glasskålar, med vindruvor och vattenmelon, en glasflaska med saft i, ett glas saft med ett grön randigt sugrör och boken 30 dejter på 30 dagar. I bakgrunden syns grön natur

Ytterligare en, i en lång lista av feelgood böcker. Boken är absolut inte dålig, faktum är att det är en alldeles utmärkt semesterbok att ha med sig och läsa på stranden eller i hängmattan. För min del blev den lite intetsägande och kanske en aning krystat.


Boken handlar om Melissa, även känd som Bernie. Hon jobbar som bibliotikarie på ett universitetsbibliotek . Hon är en väldigt tillbakadragen person och är helt nöjd med att bara vara sig själv. Hon klär sig som hon vill, ser ut som hon vill och gör som hon vill, hon bryr sig då rakt inte vad media eller samhället tycker eller inte tycker att hon ska eller inte ska göra. Bernie följer helt klart sitt eget mode och om det inte passar så är det ens eget problem, inte hennes. Men så en dag dyker det upp en bild på Bernie på nätet med texten: ”Den ogillande bibliotekarien”. Någon har tagit en bild på Bernie, i smyg, när hon har en ytterst ogillande min och sedan skapat en meme av den som nu sprider sig som en eld över nätet. Bernie finner inte detta det minsta roligt och vill helst se memen borttagen från nätet, men det som en gång hamnat på nätet, stannar på nätet.


Colin, och sin sida, lever något av ett ungkarlsliv. Han jobbar på en ung, hipp nät tidning, men om han inte kommer på en briljant nytt förslag till en ny story så kan jobbet vara i fara. Efter att ha sett memen på Bernie kommer han på den briljanta idén att skapa en artikelserie om Bernie där hon får en makeover och där man bevisar att hon inte alls är odejtbar.


Jag kan känna igen mig i Bearnie, en alldaglig och ganska intetsägande person. Vad jag däremot inte kan känna igen mig i är att hon går med på att att ha 30 första dejter på 30 dagar, i min värld känns det otänkbart. Colin är den enda personlighet jag kan tänka mig skulle finna ett intresse och tycka det var kul att vara med i något som 30 dejter på 30 dagar, men det är bara mina tankar.


Det känns som att författaren har försökt skriva en bok om en stark kvinnlig karaktär som bevisar för världen att utan att släppa på sina principer ändå kan vara dejtbar trotts att hon inte klär sig för att tillfredsställa mannen. Om det var författarens mål så har hon misslyckats enligt mig. Jag förstår att tanken att är det ska vara lite lustigt att se hur ovant Bernie tar sig fram i ett ”okänt” territorium (dejting) och hur stark Bernie är som bevisar att hon faktiskt kan få killar ändå utan att förändra sig, men så blir det ju inte. Efter 30 dejter har Bernies klädstil förändrats, hon har börjat använda smink vilket hon inte gjorde innan och hennes väldigt bestämda åsikter och principer, som hon hade i början av boken, har förändrats. För att inte tala om Colin som först efter Bernies makeover inser att Bernie faktiskt är snygg.


Boken är en romans-komedi och storyn är lättsam och förutsägbar. Det här är en typisk bok att ha med sig på solsemestern när man vill slappna av och inte behöva engagera sig så mycket. Bernies resa är underhållande att följa och storyn är trevlig, men inte mycket mer än så. Det händer inte särskilt mycket, tempot är något långsamt. Det här var inte det bästa jag läst men inte heller det sämsta, den funkar alldeles utmärkt som slö-läsning på semestern.


Håller du med eller tycker du något helt annat? Jag ser fram emot att höra vad du tycker i kommentarerna nedan eller på Instagram!


Till nästa gång! Trevlig läsning!


 

Titel: 30 dejter på 30 dagar (Librarians in Love, #1)

Författare: Sarah Title

Förlag: Lovereads

ISBN: 9789198409680

Commentaires


bottom of page